Hlavní navigace

Nikon Coolpix P500

29. 6. 2011

Sdílet

www.nikon.cz, cena: 9990 Kč Odvěké soupeření dvou předních výrobců fototechniky, Nikonu a Canonu, přináší plody, z nichž můžeme těžit hlavně my, koncoví uživatelé jejich prod...

www.nikon.cz, cena: 9990 Kč

Odvěké soupeření dvou předních výrobců fototechniky, Nikonu a Canonu, přináší plody, z nichž můžeme těžit hlavně my, koncoví uživatelé jejich produktů. Posledním útokem ze strany Nikonu se stal nový superzoom Nikon P500, jenž pokračuje v trendu zbrojení zoomovacích jednotek. Nikon P500 totiž nabízí až 36× zoom, čímž (byť symbolicky) překonává hodnotu 35× dosaženou u Canonu PowerShot SX30 IS. Novinka by se tak měla dostat do hledáčku všech uživatelů, kteří hledají všestranný fotoaparát menších rozměrů, než jsou zrcadlovky, s lepší obrazovou kvalitou, než jakou nabízejí obyčejné kompakty. Podle našeho názoru by P500 mohla tak trochu hrabat do písečku fotoaparátům formátu micro 4/3, a to i přesto, že systém kompaktů s výměnnými objektivy nabízí větší senzor a tedy teoreticky i lepší obrazovou kvalitu.
Srdcem fotoaparátu je 12,1 megapixelový CMOS senzor se zadním nasvícením, které dosahuje slušných výsledků i při horších světelných podmínkách. Rozsah 4–144 mm objektivu z ED skel činí při přepočtu na 35 mm (kinofilm) 22,5–810 mm s maximální clonou 3,4. Příznivce makrofotografií jistě potěší schopnost P500 ostřit od 1cm, a to nejen na nejširším ohnisku. Zvláštností tohoto modelu je druhý zoomovací ovladač, který se nachází zboku na levé straně objektivu. Zoomování s ním je malinko pomalejší než s prstencem kolem spouště, ale také o něco tišší a skvěle se tak hodí při pořizování videozáznamů se stereo zvukem v HD kvalitě (1080p, 30 snímků za vteřinu), které tento superzoom jen tak mimochodem zvládá.
Je jasné, že fotografovat nebo natáčet s objektivem o takovém rozsahu s sebou přináší některá úskalí. Hlavním problémem jsou otřesy. Věřte, že pokud budete fotografovat takzvaně z ruky, projeví se i sebemenší škubnutí jako pořádný otřes na displeji, potažmo v záznamu. Nikon nabízí pomoc v podobě stabilizace CCD Shift, elektronické hodnoty ISO a rychlosti závěrky. Další možností, jak se vyhnout zbytečně rozmazaným snímkům, je volba některého z režimů či volby výběru nejlepší fotografie, v neposlední řadě také pomůže zabránit nechtěnému rozmazání použití stativu na nejdelším ohnisku.
Model P500 váží po vložení baterie a paměťové karty necelého půl kilogramu. Designově trochu připomíná minizrcadlovku a také velikostí se jim blíží více než kompaktním fotoaparátům, a tak se pro nošení v kapse zrovna nehodí – pořiďte si raději pouzdro nebo brašnu. Tělo fotoaparátu je vyrobeno z plastu, ale působí bytelně a mělo by případné nechtěné ťuknutí vydržet. Lidé s většíma rukama nebudou mít problém položit na grip tři prsty. Displej o velikosti 3 palců a rozlišení 920 tisíc bodů je výklopný a nesčetněkrát vám usnadní práci při kompozičně náročnějších snímcích. Pokud jste zvyklí fotografovat skrz hledáček, P500 je vybaven také elektronickým EVF hledáčkem. Na kruhovém voliči najdeme kromě automatiky, programu a priorit clony a závěrky také manuál, scénické režimy, detekci obličeje a dokonce i jednu možnost uživatelského nastavení, což donedávna neměly ani vyšší řady zrcadlovek od Nikonu.
Podstatnou nevýhodou objektivu, kterou se P500„pyšní“, je jeho vliv na obrazovou kvalitu fotografií. Rozsah zoomu je úctyhodný, avšak vzhledem ke konstrukci a světelnosti trpí snímky v rozích znatelnější měkkostí a méně výraznou kresbou jak na širokém, tak na dlouhém konci. Další skutečností, která by mohla zásadně ovlivnit vaše rozhodování při koupi tohoto fotoaparátu, je absence možnosti fotografovat do formátu RAW, k dispozici je pouze JPG. Na druhou stranu pokud fotografie raději pořizujete, než editujete, o nic nepřicházíte.
Cenově dýchá P500 na záda nejlevnější zrcadlovce od stejného výrobce, modelu D3100 se setovým objektivem. Je tedy na zvážení, zda od svého fotoaparátu vyžadujete lepší obrazovou kvalitu a možnost snímat do formátu RAW – potom sáhněte po zrcadlovce nebo formátu micro 3/4 jiného výrobce, nebo zda jsou pro vás přednější kompaktnější rozměry a jediný všestranný objektiv a možnost natáčet videa v HD kvalitě se stereofonním zvukem bez nutnosti investovat do externího mikrofonu. P500 je velmi dobrým fotoaparátem, možnosti manuálního nastavení a dobrá obrazová kvalita z něj činí velmi všestranného společníka pro cestování nebo rodinné fotografie a videozáznamy.

Snímač: BSI CMOS 1/2,3\\\" (11 mm) se zadní iluminací, 12,75 Mpix (12,2 Mpix efektivních)
Objektiv: Nikkor 32× optický zoom; 4-144 mm (ekvivalent u kinofilmu)
Světelnost objektivu: f/3,4-5,7
Citlivost: ISO 160–3200
Rozlišení fotografií: max. 4000 × 3000 pixelů
Formát snímků: JPEG
Displej: 7,5 cm (3\\\"), rozlišení 921 000 bodů
Paměť: 102MB interní, karty SD/SDHC/SDXC
Videosekvence: 1920 × 1080 (1080p; 30 obr./s), 1280 × 720 (720p), 640 × 480
Rozhraní: USB/PictBridge
Hmotnost: 494 g (včetně akumulátoru)
Rozměry: 115,5 × 83,7 × 102,5 mm

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku