Hlavní navigace

Nokia chce vybudovat datová centra pro mobilní operátory

3. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © kromkrathog - Fotolia.com
Finská společnost Nokia představila nové komplexní řešení, které má mobilním operátorům nabídnout značnou úsporu nákladů.

Virtualizaci a cloudová řešení již využívá celá řada velkých firem a nyní po těchto službách pokukují i mobilní operátoři. Skupina operátorů, která zahrnuje společnosti AT&T, Verizon, China Mobile, Orange a Deutsche Telekom nedávno navrhla nový koncept s názvem NFV (Network Functions Virtualization), na jehož standardizaci nyní pracuje Evropský institut pro standardizaci telekomunikačních služeb (ETSI). Cílem ETSI je umožnit operátorům budování sítí, které mohou dynamičtěji reagovat na trafik a poskytovat tak zákazníkům lepší služby.

příloha_ovladnete_sva_data

Do konceptu NFV zapadá i nové řešení s názvem AirFrame Data Center Solution, které představila finská společnost Nokia. AirFrame má být - jak už jeho název napovídá - komplexním řešením, na němž je možné ihned začít provozovat virtuální služby. Servery použité u AirFrame Data Center Solution navrhla sama Nokia a vyrobil je její blíže nespecifikovaný partner.

Vybavení pro datová centra operátorům již v současné době prodávají konkurenti Nokie jako Ericsson či Huawei Technologies a na NFV by chtěly vydělat i další firmy prodávající firemní servery a řešení pro virtualizaci jako Dell, Hewlett-Pakard, VMware či Red Hat. Jak uvedla včera mluvčí Nokie, finská společnost bude i nadále pokračovat ve své spolupráci na virtualizaci mobilních sítí s HP, avšak věří, že AirFrame je nejpokročilejším řešením svého druhu dostupným na trhu.

Virtualizace je klíčovou součástí strategie Nokie, tudíž není divu, že se společnost rozhodla platformu typu AirFrame vyvinout. V dubnu tohoto roku Nokia oznámila, že plánuje koupit konkurenční společnost Alcatel-Lucent, která již má s NFV své vlastní plány (Alcatel se v minulém roce spojil na projektu virtualizace mobilních sítí se společností Red Hat). Nokia také nedávno oznámila, že koupí firmu Eden Rock, jež taktéž vyvíjí technologie určené pro virtualizaci sítí.

Byl pro vás článek přínosný?