Hlavní navigace

Nokia končí s Ovi, nadále to bude „jen“ Nokia

16. 5. 2011

Sdílet

 Autor:
Finská Nokia se v rámci rozsáhlých firemních změn rozhodla zrušit značku Ovi, kterou doposud označovala některé služby a aplikace.

Značka Ovi společnosti Nokia co nevidět zanikne a kompletně ji nahradí ... Nokia. Nynější „Ovi služby“ tam budou prostě „Nokia služby“ a jedna z nejoblíbenějších aplikací Nokie Ovi Mapy budou Nokia Mapy. Společnost to zdůvodňuje zjednodušením a „návratem k jednoduchosti“, nicméně zřejmým motivem je pravděpodobně i to, že do celého symbinového obchodu už prostě jiná společnost nevkročí, takže je zbytečné držet si tuto neutrální značku. Ne že by nešlo o vítanou změnu, Ovi se stejně sama o sobě nestala příliš oblíbenou.

V porovnání s jinými počiny Nokie se však jedná téměř o drobnost, protože v této společnosti se dějí historické změny. Nedávno se její nový generální ředitel rozhodl zahodit budoucnost Symbianu i podporu operačního systému Meego, největší ranou pro příznivce značky však zřejmě je volba Windows Phone 7 jako budoucího dominantního systému pro smartphony Nokia (většina by dala pravděpodobně spíše přednost Androidu). S opuštěním vývoje Symbianu souvisí i propuštění 4000 vývojářů a dalších specialistů.

Nokia říká, že opuštění Ovi značky je jen kosmetická záležitost a že podstaty samotných produktů se to nedotkne, na druhou stranu těžko Nokii věřit. Není to nakonec tak dávno, co uzavírala pevné spojenectví s Intelem pro vývoj systému Meego.

Nokia Ovi Mapy Praha 3D

Byl pro vás článek přínosný?