Hlavní navigace

Nokia ukončila čekání, představila smartphony s Windows Phone

26. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Společnost Nokia na každoroční akci Nokia World pro zákazníky, partnery a vývojáře potvrdila posun ve své strategii a odhalila široké portfolio nových telefonů, služeb a příslušenství, včetně prvních smartphonů v řadě Nokia Lumia na platformě Windows Phone.

První dva smartphony postavené na platformě Windows Phone uvádějí novou řadu telefonů, od nichž si Nokia slibuje znovudobytí svojí ztracené pozice na trhu.

Model Nokia Lumia 800, postavený na sociálních sítích, klade důraz na design, živé barvy (azurovou, magenta a černou) a přístup k internetu s přístupem k sociálním sítím na jediný dotek, dále se seskupováním kontaktů, integrovanou komunikací ve vláknech a Internet Explorerem 9. Telefon nabízí zaoblený 3,7“ AMOLED ClearBlack displej, 1,4GHz procesor s architekturou ARM s hardwarovou akcelerací a grafickým čipem. Nokia Lumia 800 dále disponuje fotoaparátem s optikou Carl Zeiss, umí přehrávat HD video, disponuje 16 GB interní uživatelskou pamětí a 25GB volného místa pro fotografie a hudbu na úložišti SkyDrive. Předpokládaná prodejní cena modelu Nokia Lumia 800 bude přibližně 420 EUR bez daní a dotací

Levnější Nokia 710 má rozšířit řadu Nokia Lumia širším vrstvám a nabízí personalizaci v podobě výměnných zadních krytů a tisíců aplikací. Nokia Lumia 710 je také navržena pro rychlý přístup k sociálním sítím, sdílení obrázků a mobilní přístup k internetu s IE9. Telefon je dostupný v černé a bílé barvě s černými, bílými, azurovými, fuchsiovými a žlutými zadními kryty. Se stejným 1,4 GHz procesorem, hardwarovou akcelerací a grafickým čipem, jaký nabízí Nokia Lumia 800, má přinést Nokia Lumia 710 vysoký výkon za dostupnou cenu. Předpokládaná prodejní cena modelu Nokia Lumia 710 bude přibližně 270 EUR bez daní a dotací.

Oba smartphony nabízejí typické prvky značky Nokia optimalizované pro Windows Phone, včetně aplikace Nokia Drive, která přináší plnohodnotnou navigaci s bezplatnou hlasovou navigací a dedikovaným rozhraním pro využití v automobilech. Pro doplnění kompletní nabídky mobilního audia společnost Nokia také představila náhlavní sluchátka Nokia Purity HD Stereo Headset by Monster a sluchátka do uší Nokia Purity Stereo Headset by Monster.

Novou Nokia Lumia 800 je možné si ve vybraných zemích již předobjednat na www.nokia.com. Ve Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Španělsku a Spojeném království se na trh dostane v listopadu, a to u 31 největších operátorů a prodejců a s bezprecedentní marketingovou podporou. V Hong Kongu, Indii, Rusku, Singapuru a na Taiwanu bude dostupná ještě před koncem roku a na zbylých trzích se objeví počátkem roku 2012. Nokia Lumia 710 se nejprve objeví v Hong Kongu, Indii, Rusku, Singapuru a na Taiwanu po boku Nokia Lumia 800 a na dalších trzích bude uvedena počátkem roku 2012. Společnost Nokia dále oznámila svůj plán představit portfolio svých produktů počátkem roku 2012 také ve Spojených státech a v první polovině roku 2012 též v kontinentální Číně.

Kromě stávajících telefonů určených pro sítě WCDMA a HSPA plánuje Nokia představit také telefony s podporou LTE a CDMA a tím pokrýt specifické lokální potřeby některých trhů.

Nokia také představila čtyři nové mobilní telefony nabízející stylový design, přístup k sociálním sítím i lokalizační služby. Nokia Asha 300, Nokia Asha 303, Nokia Asha 200 a Nokia Asha 201 na plaftormě S40 mají údajně smazat rozdíl mezi chytrými a klasickými telefony, nabízejí QWERTY klávesnici i dotykovou obrazovku v kombinaci s rychlým a snadným přístupem k internetu, integrovanými sociálními sítěmi, zprávami i aplikacemi z Nokia Obchodu.

Byl pro vás článek přínosný?