Hlavní navigace

Nová generace procesorů Via Nano zaútočí na netbooky

2. 6. 2010

Sdílet

Společnost Via chystá dvoujádrové verze svých energeticky úsporných čipů Nano, které jsou hlavní konkurencí pro Atomy od Intelu. Výkonem ale mají být údajně srovnatelné s nízkoenergetickými verzemi procesorů Core 2 Duo.

Prototyp dvoujádrového x86 procesoru, který nese název Nano DC, předvedla společnost Via tento týden na veletrhu Computex v Tchajwanu. Tento prototyp byl schopný přehrávat video ve vysokém rozlišení a běží na frekvenci 1,6 GHz. Jako výrobní technologie byl využit stávající 65nm proces, který Via používá pro současné procesory Nano, ale podle C. J. Holthause, člena týmu designujícího procesory pro společnost Via, budou finální produkty vyráběny pokročilejším procesem, i když nespecifikoval, zda půjde o 45nm nebo dokonce o méně.

Dvoujádrové procesory Nano očekává trh již od loňského roku, ale Via je dokončuje až nyní s tím, že by mohly být komerčně dostupné zhruba za půl roku. Naopak Intel se podle mnoha indicií chystá uvést svoje dvoujádrové Atomy pro netbooky již v nejbližších měsících, takže získá pravděpodobně časový náskok a již tak obsadí segment výkonnějších netbooků, na který chce útočit i Via.

Původně měla společnost Via od svého procesoru Nano poměrně vysoká očekávání, když jej ohlašovala v roce 2008. Sice se jí podařilo přesvědčit několik velkých výrobců PC, jako třeba Lenovo či Samsung, aby jej použili ve svých produktech, ale žádný dramatický nástup se nekonal a podíl procesorů Via na celkovém trhu je stále zhruba stejný a s velkými hráči, jako jsou Intel či AMD, se nedá srovnávat.

Holthaus na obhajobu nových procesorů Nano DC říká, že by měly poskytovat velmi dobrý výkon a mohly by být údajně srovnatelné s nízkoenergentickými verzemi procesorů Core 2 Duo od Intelu.

Byl pro vás článek přínosný?