Hlavní navigace

Nová generace tabletů s Windows 7 dorazí v květnu

3. 4. 2011

Sdílet

 Autor:
Již příští měsíc by měly přijít na trh tablety postavené na nové platformě Intelu označované jako Oak Trail.

Intel ohlásil Oak Trail již v minulém roce v reakci na rostoucí poptávku po tabletech a ve snaze konkurovat v tomto segmentu velmi populární architektuře ARM. V minulém měsíci již zařadil do svého ceníku procesor Atom Z670 určený speciálně pro tablety, ale zatím nebylo uvedeno žádné zařízení, které by jej využívalo.

Očekává se, že tablety postavené na x86 platformě Oak Trail a podporující Windows 7 by se měly objevit kolem termínu konání veletrhu Computex v Tchaj-peji, což bude od 31. května do 4. června. Tento veletrh je totiž pro řadu výrobců odrazovým můstkem pro uvedení nových produktů.

Řada výrobců. Jako Lenovo, Fujitsu, Samsung nebo Motion Computing, již předvádělo prototyp svého tabletu s Windows 7 a s platformou Oak Trail, takže na jejich uvedení intenzivně pracují. Nová generace tabletů slibuje dlouhou výdrž na baterii, až 10 hodin a specializovaný jednojádrový čip Z670 od Intelu má jiné grafické jádro, než běžné Atomy v netboocích (jde o GMA 600), které má co nejrychleji akcelerovat práci s HD videem a MPEG soubory ve Windows Media Playeru.

Intel se již v minulosti snažil pro tablety prosadit svoje netbookové čipy Pine Trail, ale ty byly adoptovány jen několika společnostmi, jako HP či Cisco a nedokázaly vytvořit pro ARM dostatečně silnou konkurenci. Kromě Windows 7 chce Intel na platformě Oak Trail podporovat i vlastní operační systém MeeGo, který je vyvíjený speciálně pro použití v tabletech a smartphonech. Navíc podle slov svých zástupců v blízké budoucnosti dojde i k poměrně překvapivému kroku, kterým má být možnost běhu OS Android na přístrojích s procesory Atom.

Byl pro vás článek přínosný?