Hlavní navigace

Nová specifikace zdvojnásobí rychlost SSD disků

16. 3. 2011

Sdílet

Specifikace řadiče ONFI 3.0 má umožnit přenosy dat rychlostí 400 MB za sekundu.

Pracovní skupina Open NAND Flash Interface (ONFI) oznámila tento týden novou specifikaci rozhraní, která má přinést výrazný nárůst rychlosti přenosu dat z produktů využívající flash čipy. Ty jsou dnes již široce používané v počítačích i ve spotřební elektronice.

Nová specifikace řadiče ONFI 3.0 umožňuje dosáhnout rychlosti přenosu dat až 400 MB/s, což je zhruba dvojnásobek oproti specifikaci 2.3 uvolněné loni v srpnu. Specifikace zahrnuje rozhraní na úrovni čipu, které definuje, jak je ve flash paměti nakládáno s daty (čtení, zápis, mazání).

Skupina ONFI vznikla v roce 2006, aby podpořila vznik standardizovaného rozhraní, které umožní integraci NAND flash pamětí do spotřební elektroniky a počítačů. Mezi její zakládající členy patřily takové firmy, jako Hynix Semiconductor, Intel, Micron Technology či Sony. Dnes má již více než 100 členů.

Nová specifikace ONFI 3.0 má dále zlepšovat opravu chyb a je také podle zástupců organizace značně energeticky efektivnější než dřívější návrhy. Navíc je použito i méně kanálů, což má přinést benefity v podobě redukce cen a prostoru. To jsou klíčové prvky při návrhu solid state disků. Podporu nové specifikace již vyjádřili velcí výrobci, jako je např. Intel.

Byl pro vás článek přínosný?