Hlavní navigace

Nové aplikace pro Chrome obejdou operační systém

Sdílet

 Autor: © Google
Google plánuje ze všech zařízení připojených na účet Google vytvořit speciální odnož Chromebooků. Společnost v pondělí oznámila, že aplikacím, které běží v prohlížeči Chrome, přidá přístup i k dalším službám. Například k peněžence nebo i k vestavěnému hardwaru.

„Chrome Dev nyní nabízí lepší přístup ke službám Googlu a také lepší integraci s operačním systémem. Je to součástí našich snah přinést do Chrome ty nejlepší funkce,“ napsal Mike Tsao, technický vedoucí týmu Chrome Apps.

Aplikace přímo v prohlížeči představil poprvé minimalistický operační systém Chrome, který pohání cenově dostupné a jednoduché notebooky od Googlu. Společnost se nyní snaží tyto aplikace pomalu, ale celkem agresivně, protlačit i do svého prohlížeče Chrome. A tím i do dalších zařízení s různými operačními systémy, pro které je tento prohlížeč k dispozici.

Nové API pro aplikace pro Chrome mají široký rozsah. Od takových, které slouží k autentizaci a poskytují bezpečný přístup ke službám Googlu (například Google+, Kalendáři a Disku) a také k platbám přes Peněženku Google až po takové, které poskytují přístup například k Bluetooth nebo snímačům pohybu.

Aplikace pro Chrome se od klasických online aplikací liší tím, že připomínají spíše software napsaný přímo pro specifický operační systém. Jsou psané v HTML5, JavaScriptu a CSS, také mohou být spuštěny v režimu offline.

Uživatelé vývojové verze prohlížeče Chrome, kteří používají operační systém Windows, mohou tyto aplikace stahovat ze speciální sekce internetového obchodu Google již od května. V pondělí získali tuto možnost i uživatelé systémů OS X a Linux.

„Prohlížeče jsou už v současnosti platformami uvnitř platforem,“ napsal Al Hilwa, analytik z agentury IDC. „Pokud Google usnadní webovým aplikacím využívat těchto API, vytvoří tím větší ekosystém pro Chrome jako prohlížeč a také nativní platformu pro zařízení s Chrome OS.“

Rozšiřováním své strategie „aplikací vytvořených pro Chrome OS“ do prohlížeče Chrome se Google snaží obrátit zařízení poháněná operačním systémem svých konkurentů do pseudo-Chromebooků.

Podobné využívání cizích zařízení není ovšem ničím novým. Agresivnější formu například představil v dubnu Facebook, když vytvořil pro zařízení s Androidem aplikaci Facebook Home, tedy nové základní prostředí smartphonu.

Byl pro vás článek přínosný?