Hlavní navigace

Nové aplikace SkyDrive pro Windows Phone a iPhone

18. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Čeští uživatelé webového úložiště SkyDrive, které poskytuje bezplatnou kapacitu 25 GB pro ukládání dokumentů, obrázků a dalších typů souborů, si mohou stáhnout nové aplikace pro Windows Phone a iPhone.

Díky těmto aplikacím podle informací Microsoftu mohou přímo z mobilních zařízení procházet všechny své složky a soubory na SkyDrive, organizovat je a sdílet s ostatními. Změn doznalo i samotné webové úložiště, které nově nabízí hned několik nových funkcí pro správu a sdílení dokumentů.

„Webová úložiště jsou mezi Čechy stále oblíbenější, protože díky nim mohou přistupovat ke svým dokumentům, obrázkům či jiným typům souborů kdykoliv a kdekoliv. Podle našeho nedávného průzkumu používá nějakou obdobnou službu již 54 procent českých internetových uživatelů. Nyní mají možnost spravovat svá data jednodušeji i z chytrých mobilních telefonů,“ říká Tomáš Koška, ředitel on-line divize pro střední a východní Evropu společnosti Microsoft.

Už před příchodem nových aplikací mohli uživatelé služby SkyDrive přistupovat k obsahu na svém webovém úložišti z téměř jakéhokoliv chytrého telefonu vybaveného moderním prohlížečem. V telefonech Windows Phone byl navíc s aktualizací 7.5 (Mango) SkyDrive integrován přímo do center Office a Obrázky. Díky tomu mohli uživatelé například automaticky nahrávat pořízené fotografie do soukromé složky na SkyDrive nebo přistupovat ke všem svým dokumentům uloženým na webu.

„Nová mobilní platforma Microsoftu je již dnes se službou SkyDrive velmi dobře provázána, díky čemuž jsou uživatelům dokumenty a multimediální obsah uložené v cloudu vždy po ruce,“ říká Jiří Hrma, šéfredaktor SmartMania.cz.

Pro některé uživatele však nebyly dosavadní možnosti mobilní správy dat na webovém úložišti dostatečné. Proto Microsoft připravil dvě nové mobilní aplikace, které umožňují uživatelům telefonů Windows Phone a iPhone přímo ze svých mobilů zobrazovat všechny jejich složky a soubory uložené ve službě SkyDrive, vytvářet nové složky, organizovat složky i soubory a sdílet je s ostatními uživateli.

Na základě zpětné vazby od uživatelů, kteří volali po snadnější správě a sdílení svých souborů uložených v cloudu, připravil Microsoft inovace i v samotné webové službě SkyDrive přístupné přes klasický internetový prohlížeč. Zatímco dříve mohli uživatelé například sdílet s ostatními pouze vybrané složky, dnes mohou provádět sdílení i na úrovni jednotlivých souborů. Sdílet soubory přitom mohou jednoduše jak posláním odkazu do e-mailu vybraným lidem, tak i vložením na sociální sítě. Úplně nově však také mohou vygenerovat pouze odkaz na sdílený soubor či složku a s tím pak pracovat dle libosti.

Další novinkou je podle Microsoftu možnost jednoduše vytvářet a pojmenovávat nové složky, stejně jako měnit názvy již existujících. Nově mohou uživatelé také přesouvat, mazat nebo stahovat více vybraných souborů najednou. Prostřednictvím pravého tlačítka myši lze v inovované službě SkyDrive jednoduše provádět různé akce, například stahovat, přesouvat, kopírovat, mazat nebo sdílet soubory. Novou funkcí je také možnost nahrávat do webového úložiště nové soubory jednoduchým přetažením myši, přičemž samotné nahrání souborů probíhá v pozadí a uživatelé tak mohou se službou dále pracovat.

Pokud si chcete možnosti nových aplikací vyzkoušet, můžete si je zdarma stáhnout z Windows Phone Marketplace a iPhone AppStore.

Byl pro vás článek přínosný?