Hlavní navigace

Nové Blu-ray přehrávače Panasonic

17. 5. 2010

Sdílet

 Autor:
Panasonic představil tři nové modely Blu-ray přehrávačů BD85, BD65 a BD45 s velmi rychlou dobou spouštění.

Modely DMP-BD85, BD65 a BD45 přinášejí podle Panasonicu přináší „obraz a zvuk hodný kinosálu“, ale i funkci Quick Start, která zrychlí spouštění filmů na desetiny sekund.

O obraz se stará PHL Reference Chroma Processor Plus. Jeho úkolem je precizní zpracování jednotlivých pixelů videosignálu ve vertikálním směru. Hlavní udávanou předností trojice nových modelů je však režim rychlého spuštění. Na co jiné přehrávače potřebují i desítky sekund, je u přehrávačů Panasonic otázkou okamžiku. Když je televizor zapnutý, v režimu Quick Start načte Blu-ray přehrávač disk za ~0,5 sekundy.

Nechybí ani funkce VIERA Link, která umožňuje obsluhovat přehrávač pomocí dálkového ovládače televizoru Panasonic VIERA. Kdo chce však co nejmenší režim spotřebu energie, tak pro toho je dobrou zprávou, že po vypnutí televizoru se přehrávač automaticky přepne do úsporného režimu (Standby Power Save). Ovšem jak rychlé je načítání Blu-ray disků v tomto režimu, to není známo.

Nejvyšší model nové řady DMP-BD85 se vyznačuje přesnou reprodukcí barevných signálů v horizontálním směru díky technologii Adaptive High Precision 4:4:4. Navíc, pomocí nové zdokonalené technologie převzorkování P4HD, která dokáže zpracovat víc než 15 miliard pixelů za sekundu, mají dosahovat DVD filmy velmi vysoké kvality, i když samozřejmě na klasické Full HD rozlišení to nemá.

Zvuk by měl vyniknout díky zdokonalené technologii HDMI Jitter Purifier. Ta potlačuje elektromagnetické rušení, které vzniká při digitálním přenosu audiosignálu přes HDMI a které by mohlo negativně ovlivnit výslednou kvalitu zvuku.

Kdo patří ke skupině zvukových „fajnšmejkrů“, ocení možná i další novinku, a tou je simulace elektronkového zvuku (Digital Tube Sound). S touto funkcí lze při sledování oblíbených filmů vychutnávat osobitou atmosféru zvuku elektronkových zesilovačů. K dispozici jsou tři různé typy elektronkového podání s odlišným charakterem.

Pro zamezení dalších nežádoucích vlivů na kvalitu zvuku využívá BD85 i funkci High Clarity Sound, která vypne analogové video obvody v době, kdy se nevyužívá analogový videoterminál.

K dispozici je i 7.1kanálový analogový audio výstup s novým typem 192kHz D/A převodníku, který se stará o přenos audiosignálu ve vysoké kvalitě. Přehrávač tak můžete propojit i s AV přijímačem, který nepodporuje HDMI. Blu-ray přehrávač má také HD audiodekodér kompatibilní se všemi nejnovějšími zvukovými formáty pro 7.1kanálový prostorový zvuk.

Model DMP-BD85 je vybaven funkcí VIERA CAST, která umožňuje přístup k vybranému internetovému obsahu. K dispozici je kompletní archív TV Nova a populární internetové aplikace YouTube, Picasa, pořady z archivu TV NOVA, předpověď počasí a zprávy z burzy. Tento rok k nim přibude ještě další atraktivní obsah.

Pomocí technologie DLNA lze Blu-ray přehrávač propojít s počítačem (Potřebný je operační systém Windows 7) anebo HD rekordérem DIGA vyhovující specifikaci DLNA serveru (funkce DLNA serveru je ale v DIGA zařízení v současnosti k dispozici jen v modelech pro Německo a Švýcarsko (DMR-BS850, 750, XS350). Po připojení k domácí počítačové síti (LAN) je tak možné přehrávat záznamy ve formátu AVCHD, WMV, DivX a JPEG nebo AVCHD soubory a programy nahrané na pevném disku počítače nebo HD rekordéru DIGA.

K záznamům v domácí síti a aplikaci VIERA CAST se lze dostat i bezdrátově, a to prostřednictvím wi-fi adaptéru připojeného k USB terminálu.

Panasonic DMP-BD85

příloha_ovladnete_sva_data


Další z řady Blu-ray přehrávačů, model DMP-BD65, disponuje všemi základními funkcemi a technologiemi. Stejně jako v případě BD85, je i tento model vybavený HD dekodérem nejnovějších zvukových formátů pro 7.1kanálový prostorový zvuk.

Po dokoupení adaptéru DY-WL10 je možné ho bezdrátově připojit k domácí síti LAN, a sdílet tak záznamy ve formátu AVCHD, WMV, DivX a JPEG nebo AVCHD soubory a programy nahrané na pevném disku HD rekordéru DIGA.

Základní model DMP- BD45 je určený pro ty, kteří nevyžadují široké možnosti propojení. Podobně jako BD65 i tento Blu-ray přehrávač je vybavený technologií High Precision 4:4:4. Součástí výbavy je i slot pro SD kartu a USB vstup, díky kterým si na obrazovce televizoru kze prohlížet oblíbené fotografie a videa natočené HD videokamerami.

Blu-ray přehrávače Panasonic DMP-BD85, DMP-BD65 a DMP-BD45 jsou v prodeji od března za doporučenou maloobchodní cenu 8000, 5200 a 4600 korun.

Panasonic DMP-BD65

Byl pro vás článek přínosný?