Hlavní navigace

Nové iPhony na scéně a s nimi i nový iOS

11. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Apple
Apple dnes uvedl mobilní operační systém iOS 7 a dva nové telefony, menší a barevnější iPhone 5c a větší a usedlejší iPhone 5S.

Apple uvedl nové telefony další generace iPhone. Jak se očekávalo, 5S se vzhledově neliší od svého předchůdce, jeho tloušťka je 7,6 mm a váží pouhých 112 g. Změnilo se tlačítko Home, kde se potvrdily všechny dosavadní neoficiální informace o tom, že do něj bude integrován snímač otisků prstů. Tento snímač podporuje více otisků prstů (čte je i pod různými úhly) a umožňuje se bez hesla přihlásit nejen k vlastnímu telefonu, ale i k jiným službám a dokonce provádět nákupy v obchodě iTunes, opět bez hesla. Vlastní snímač Touch ID je ukryt za safírovým sklem, není aktivován fyzickým stiskem, přítomnost prstu detekuje kovový proužek okolo tlačítka.

Největší změnou ale prošla hlavní komponenta mobilního zařízení, procesor. 5S je postaven na zcela přepracovaném modelu A7, který by měl být dvakrát rychlejší než jeho předchůdce A6 v iPhonu 5. To mimochodem znamená, že 5S je 40krát rychlejší než první iPhone. Hbitější hardware přináší například nové možnosti videozáznamu, 8megapixelová kamera je nyní schopna nahrávat rychlostí 120 snímků za vteřinu a získávat tak zpomalené záběry.

Podstatné je, že A7 je představitelem 64bitové architektury, prvním svého druhu v mobilních telefonech. Výhody samozřejmě budou zprvu malé, umožní to však vznik telefonů s více než 4 GB RAM. Na druhé straně, 64bitové aplikace, které se postupně začnou objevovat, nepoběží na starších procesorech.

Poprvé byl představen i nový tzv. motion coprocessor M7, který bude průběžně sledovat pohybové senzory. To by mělo přinést velké úspory kapacity baterie, která by nyní měla vydržet 10 hodin hovoru. Sice to je stejně jako u předchozího modelu, ale při dvakrát rychlejším procesoru a průběžném zpracovávání údajů ze všech pohybových senzorů.

Druhou premiérou bylo uvedení telefonu iPhone 5c (skutečně jde o malé písmeno, v jednom z mnoha popření dosavadní tradice). Uvedení levnější varianty bylo očekáváno, ceny na americkém trhu by měly začínat o 100 dolarů níže než u modelu 5S. Na druhé straně, podle dosavadní marketingové strategie Apple vždy přesně o tuto částku zlevňoval původní nejvyšší model, který ale zůstával nezměněn. Proti tomu nový iPhone 5c je vyroben z levnějších materiálů, místo hliníkového těla má polykarbonátové. I díky tomu je rozměrnější než kovový model, má tloušťku 9 mm a hmotnost 132 g. K dispozici je v šesti barvách a jeho vybavení je prakticky identické s dosavadním iPhonem 5.

Součástí premiéry bylo i oficiální ohlášení systému iOS 7, který bude již tradičně zdarma k dispozici od 18. září. Je kompatibilní se zařízeními iPhone 4, iPad 2, iPad mini, iPod touch 5. generace a samozřejmě novějšími modely. Jeho vlastnosti již byly v minulosti proprány na všech stránkách časopisů, pro nový hardware je podstatné, že je 64bitový, při zachování zpětné kompatibility s 32bitovými aplikacemi.

Byl pro vás článek přínosný?