Hlavní navigace

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly

20. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nový beta build Windows 11 obsahuje nastavení, které umožňuje manuálně vypnout detekci přítomnosti.

Detekce přítomnosti je široký pojem, který znamená, že vaše zařízení dokáže rozpoznat, kdy ho používáte, a v některých případech dokonce i to, zda mu věnujete pozornost. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Je to užitečný nástroj – například webové kamery Windows Hello používají jednoduché skenování obličeje, které nahrazuje přihlašovací hesla –, ale jsou s ním také spojeny určité problémy se soukromím. Aby je Microsoft pomohl řešit, odhaluje v nejnovější beta verzi systému Windows 11 nastavení „snímání přítomnosti“.

Magazín Bleeping Computer uvádí, že se toto nastavení objevilo v nabídce Soukromí a zabezpečení Windows 11 verze 22624.1610, která je nyní k dispozici v kanálu Beta pro testery programu Insider. Přepínač se týká pouze systému Windows a aplikací napojených na API HumanPresenceSensor.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

To znamená, že nástroje třetích stran využívající proprietární systém mohou být schopny využívat detekci přítomnosti pomocí kamer, mikrofonů nebo jiných senzorů, i když je toto nastavení zakázáno.

Detekci přítomnosti lze použít například k přihlašování nebo udržování aktivní obrazovky pomocí detekce pohybu očí nebo k jejímu automatickému uzamčení, když se vzdálíte. Prostřednictvím technologie však lze sledovat i citlivější údaje, jako například kolik minut denně stráví zaměstnanec na home office mimo svůj počítač.

příloha_ovladnete_sva_data

Obecně je snímání přítomnosti taky hardwarově poměrně náročným procesem. Jeho vypnutím můžete šetřit výdrž baterie nebo dokonce výkon procesoru, v závislosti na způsobu implementace.

Zda se nastavení soukromí související s detekcí přítomnosti dostane do plné verze systému Windows 11, se teprve uvidí. Ale vzhledem k tomu, že stále více notebooků a tabletů obsahuje hardware schopný snímat přítomnost, zdá se, že jde o chytrý přídavek související s ochranou soukromí uživatelů.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?