Hlavní navigace

Nové počítače vydrží déle – díky čemu?

3. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Zdenka Darula
Pokud si dnes koupíte osobní počítač, mohli byste s ním vydržet pět až šest let; cyklus pravidelné modernizace, a tudíž výměny počítačů, se totiž výrazně zpomalil.

Alespoň v tomto smyslu promluvil ve středu ředitel Intelu Brian Krzanich. „Životní cyklus osobních počítačů před nutností výměny se prodloužil.„Dřívější průměr byl čtyři roky, dnes je to pět až šest let,“ tvrdí řekl Krzanich.

Na konferenci Bernstein Strategic Desicions v New Yorku také popsal, že Intel musí zapracovat a vydat ty správné inovační prvky, aby motivoval zákazníky k jednoduchému a rychlému vylepšení počítačů a ukázal jim, že to může jít snadno.

„Momentálně je snažší přesunout svůj mobil na nový mobil, než počítač na nový počítač,“ popisuje. „Musíme zapracovat a takové věci změnit.“

Doba, než se hardwarová aktualizace počítače stane nutností, se zvýšila především proto, že současné operační systémy velmi dobře běží i na starších procesorech Intelu. Již před pěti lety Intel vydal Sandy Bridge Core procesory, a ty mohou bez problému utáhnout Windows 10.

V nedávném testu byl PC World schopný rozběhnout Windows 10 na desktopu Dell Dimension E510 z roku 2006; a ač pocity byly smíšené, fungovalo to relativně dobře.

Mnoho lidí užívá počítač jen na věci typu surfování na internetu, poslouchání muziky nebo koukání na YouTube. Také činnosti lze pohodlně provádět i na starších přístrojích, vysvětluje Bob O’Donnell, hlavní analytik ve firmě Technalysis Research.

Místo kompletní výměny laptopu nebo dektopu, mnoho uživatelů volí možnost postupné výměny hardwaru za výkonnější. Starší HDD mění za SSD, přidávají paměti nebo koupí lepší grafickou kartu.

Výjimku mezi uživateli tvoří hráči; ti mění hardware počítače často i každý rok, aby si byli schopni vychutnat si ty nejnovější videohry. Rozvoj virtuální reality a 4K rozlišení může dokonce ještě uspíšit modernizační cyklus herního hardwaru.

„A proto je herní průmysl pro počítačový trh důležitý,“ říká O’Donnell. Cyklus by se podle něj měl zpomalit také u chytrých telefonů a tabletů. Tablety by dokonce mohly vydržet tak dlouho, jako osobní počítače.

Dle Krzaniche může za neuspokojivé prodejní výsledky počítačů jak právě zpomalení modernizačního cyklu, tak také vznik tzv. phabletů, tedy kombinace mobilu a tabletu v jednom.

Před třemi lety, kdy Krzanich na svůj post nastoupil, mluvilo se o tom, že tablety zcela nahradí osobní počítače. Intel se ustanovil jako lídr trhu ve výrobě procesorů pro tablety, ale bublina tabletů praskla, a jejich prodeje nyní strmě klesají, procentuálně v dvojciferných hodnotách, a to každý rok.

ICTrocenka

Uživatelé místo toho sází na 2 v 1 počítače, použitelné jako tablet i klasický laptop. Prodeje těchto zařízení naopak stoupají na jinak klesajícím trhu. Trh samotný se dle Krzaniche časem vyrovná, i když si zatím není jistý, kdy.

Intel se proto místo na počítače přeorientovává primárně na cloud a internet věcí. Ale i tak zůstane trh s PC pro firmu důležitý, neboť je hnací silou vývoje nových architektur procesorů, pamětí a SSD, dodává Krzanich.

Byl pro vás článek přínosný?