Hlavní navigace

Nové procesory Atom přinesou výrazný nárůst výkonu

9. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Intel
Intel zahájil testování prvních procesorů Atom s kódovým označením Avoton vyrobených 22nm technologií. Do oběhu by se mohly dostat již v druhé polovině letošního roku.

Procesory Atom byly vždy primárně určené pro chytré telefony a tablety, používají se však také v serverech s nízkou energetickou spotřebou. Na ty se chce nyní Intel zaměřit s novou řadou procesorů, pro jejichž výrobu poprvé použije 22nm postup, který je v současné době považován za vůbec nejmodernější.

Nové serverové procesory Atom, které dostaly označení Avoton, mají být komerčně dostupné někdy během druhého pololetí tohoto roku. Procesory používají novou mikroarchitekturu Silvermont, což je první výrazná změna v návrhu procesorů Atom od jejich uvedení v roce 2008.

Verze nových Atomů pro chytré telefony a tablety se na trh dostanou až po uvedení serverové varianty. S uvedením procesorů pro tablety, které ponesou kódové označení Bay Trail, Intel počítá až na období vánočních svátků, zatímco uvedení procesorů pro chytré telefony (Merrifield) naplánoval až na příští rok.

Přepracovaná mikroarchitektura by měla přispět k výraznému zlepšení výkonu ve srovnání s předchozími verzemi. Stejně tak je s architekturou Silvermont spojena vysoká energetická účinnost, což by se mělo projevit na výdrži baterie přenosných zařízení.

Velká očekávání jsou vkládána zejména do serverových procesorů Avoton. Hodně si od nich slibují především provozovatelé mikroserverů, což je nová, rychle se rozvíjející kategorie serverů umožňujících dosažení velkého výkonu při zachování nízké spotřeby.

Procesory Avoton budou také hodně těžit z použití moderního 22nm výrobního postupu. Oproti starším postupům se tento liší hlavně v tom, že tranzistory už nejsou naskládané pouze vedle sebe, ale nově jsou i ve více vrstvách. Na menší prostor se tak vejde více tranzistorů, což má pozitivní vliv na růst výkonu.

S novými serverovými procesory by si chtěl Intel zlepšit svou reputaci poté, co se na trhu příliš neujaly procesory Centerton vyrobené ještě starou 32nm technologií. Procesory Centerton ve svých serverech stále používá například Hewlett-Packard, ovšem má se obecně zato, že na novější procesory přejde hned, jakmile budou dostupné.

Zájem o novou kategorii nízkoenergetických serverů rychle roste. Intel nabízí Atomy jako alternativu k procesorům Xeon, které se používají ve většině dnešních serverů, ale spotřebují více energie. Intel se uvedením nových procesorů také snaží odvrátit hrozbu, kterou pro něj představuje architektura ARM. ARMové procesory se sice vždy používaly v mobilních zařízeních, nově však pronikají i na servery.

Byl pro vás článek přínosný?