Hlavní navigace

Nové SD karty budou rychlejší a bezpečnější

19. 5. 2022

Sdílet

 Autor:
Nové bezpečnostní funkce umožňují kartám bezpečně spravovat paměť a splňovat nařízení o elektronickém právu na opravu. Novinky vycházejí z čerstvé specifikace SD9.

Sdružení SD Association (SDA) vydalo tři pokročilé bezpečnostní funkce v nové specifikaci SD 9: Podpora zavádění systému, úložiště Trusted Computing Group (TCG) a paměť chráněná před přehráváním (RPMB). SD 9 dává výrobcům zařízení možnost používat paměťovou kartu SD pro všechny potřeby paměti a úložiště, což zjednodušuje budoucí upgrady nebo opravy zařízení a zvyšuje možnosti zabezpečení aplikací, pokud jsou karty pevně svázány s konkrétními hostiteli.

SD 9 definuje funkce Fast Boot a Secure Boot, které dávají kartám možnost sloužit jako paměť pro zaváděcí kód zařízení a zároveň nabízejí jednoduchý proces rychlého nahrávání zaváděcího kódu spolu se zabezpečenými metodami poskytování budoucích aktualizací zaváděcího kódu. 

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

  • Ano, taková investice by se měla co nejdříve vrátit
    22 %
  • Zatím to neřešíme, jde spíše o ověřování možností
    17 %
  • Ne, investice do AI jsou příliš vysoké na to, aby se brzy vrátily
    14 %
  • Do AI zatím nic neinvestujeme
    47 %

SD 9 přidává zabezpečené úložiště TCG přidáním funkce samošifrovacího disku. Specifikace definuje RPMB jako zabezpečenou skrytou paměť přístupnou pouze prostřednictvím zabezpečeného procesu ověřování a zároveň poskytuje zabezpečený proces aktualizace zaváděcího kódu a bezpečnostní mechanismy ochrany proti zápisu a opakovanému přehrání.

Mezi zařízení, která se ideálně hodí pro nové funkce definované v SD 9, patří například počítače Chromebook, tablety, drony, sledovací kamery, palubní kamery, herní konzole, náhlavní soupravy/brýle pro virtuální realitu (VR), malé moduly internetu věcí a nositelné lékařské přístroje. SD 9 také pomáhá výrobcům produktů splnit nové předpisy o právu na opravu a zjednodušuje procesy aktualizace a opravy zařízení instalovaných na místech bez připojení k internetu.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

„Paměťové karty SD jsou schopny poskytovat výkon na úrovni SSD a zjednodušují opravy nebo upgrady zařízení,“ řekl Hiroyuki Sakamoto, prezident společnosti SDA. „Specifikace SD 9 dává výrobcům produktů přesvědčivou škálu možností při definování paměťových a úložných potřeb zařízení.“

příloha_ovladnete_sva_data

Volitelné funkce definované ve specifikaci SD 9 jsou k dispozici pro paměťové karty microSD i SD plné velikosti. Funkce jsou použitelné pro všechny typy kapacit, od paměťových karet SD až po připravované paměťové karty SDUC. Důležité je, že tyto funkce budou podporovány technologií SD Express, která je schopna zajistit výkon SSD až do úrovně 4 GB/s.

SDA připravila whitepaper, který poskytuje další podrobnosti o nových funkcích definovaných SD 9 pro paměťové karty SD.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?