Hlavní navigace

Novinky z Windows, které by vás neměly minout: Zálohování

29. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Microsoft
V novém buildu Windows 11 se objevily novinky jako aplikace Windows Backup či aplikace upravující podobu hlavního panelu.

Zcela přesunout hlavní panel sice Windows 11 pořád ještě neumí, Microsoft však testuje jinou funkci, po které uživatelé volali. Na hlavním panelu lze aplikace a otevřená okna rozdělit do skupin a označit je odznaky.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Rádi bychom řekli, že Microsoft Windows 11 Insider preview build 23466 pro vývojářský kanál Dev obsahuje některé šikovné nové funkce Windows, které Microsoft oznámil tento týden, včetně ovládání osvětlení RGB, vylepšených Widgetů atd. Není tomu tak. Místo toho je v něm ještě něco navíc – ale aktualizace hlavního panelu naštěstí nechybí, stejně jako nová funkce migrace / obnovení počítače. (Pardon, chystaný nástroj Windows Copilot poháněný umělou inteligencí bude debutovat v červnu).

V podstatě Microsoft usiluje o to, aby se Windows 11 více podobaly Windows 10, a to prostřednictvím možnosti „neseskupeného označení“ na hlavním panelu. V současnosti se ve Windows 11 zobrazuje malá ikona připomínající ukazatel průběhu, která indikuje, kolik oken nebo instancí dané aplikace je k dispozici, přičemž z ní nelze mnoho vyčíst. 

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie Přečtěte si také:

Daniel Petrásek (Thein Digital): S přípravou udržitelného podnikání pomůžou i moderní technologie

Odznaky a seskupení oken tento problém řeší. (Stejně tak Explorer Patcher, fantastický bezplatný program, který obnovuje mnoho chybějících funkcí systému Windows 11.) Nový režim „never combined“ (nikdy nespojovat) byl podle Microsoftu jednou z nejžádanějších funkcí, pravděpodobně z dobrého důvodu.

Seznamte se se zálohováním systému Windows

Microsoft také uvádí novou aplikaci Windows Backup, která přebírá migrační proces, který Microsoft podrobně popsal dříve, a vytváří z něj formální aplikaci. Zálohování systému Windows je navrženo tak, aby nejen ukládalo vaše aplikace a data v cloudu, ale také zachovávalo uspořádání pro migraci všech vašich dat do nového počítače. 

Soubory, složky, aplikace a přihlašovací údaje budou uloženy v cloudu a budou svázány s vaším účtem Microsoft. (Pokud si to chcete vyzkoušet, Microsoft doporučuje buď nastavit novou sestavu na druhém počítači, nebo použít virtuální počítač). Nejedná se přitom o náhradu tradičního zálohovacího softwaru.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Některé z dalších avizovaných změn jsou následující:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Vylepšené hlasové příkazy: Nyní můžete využívat příkazy jako „oprav to“, „napiš to“ nebo „klikni na to“ a lépe tak interagovat s počítačem pouze hlasem.
  • Vypnutí konkrétních oznámení: Pokud obvykle ignorujete oznámení z nějaké aplikace, Windows to zjistí a nabídne jejich úplné vypnutí.

Reorganizace nabídky Start: Microsoft uvedl: „Zkoušíme jiný model řazení naposledy použitých souborů v sekci Doporučené v nabídce Start, který zohledňuje dobu posledního použití souboru, jeho příponu a další údaje.“ To znamená, že soubory se nemusí zobrazovat čistě v obráceném chronologickém pořadí podle toho, kdy byly naposledy použity.

Zobrazení hesla k síti Wi-Fi: Zapomněli jste heslo k síti Wi-Fi? Nyní si ho můžete zobrazit v nabídce Nastavení.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?