Hlavní navigace

Nový hlídač se integruje s domácím osvětlením nebo hlasovým asistentem

14. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Assa Abloy
Novinkou na trhu domácích zabezpečovacích zařízení je produkt Yale řady Sync.

Přístroj můžete kompletně ovládat zabezpečení domácnosti prostřednictvím smartphonu, tabletu, chytrých hodinek nebo hlasové asistentky Amazon Alexa.

Pohodlí alarmových setů Yale Smart Living si užívají domácnosti po celé Evropě. Automaticky monitorovaný Smart Home Alarm Sync zajišťuje ochranu domácnosti i díky zapojení dalších prvků inteligentního domova. Integrace s chytrými světly Philips Hue od společnosti Signify přináší dvojí odstrašující účinek v podobě kombinace světla a zvuku.

Odradí potenciální zloděje a majitelům domu poskytuje vizuální ujištění o ochraně jejich domova. Pokud alarm aktivujete, rozsvítí se barevná světla Philips Hue pro potvrzení, že je systém aktivován. V případě vloupání začnou světla červeně blikat.

Stejně důležitá je i integrace s hlasovými asistenty. Těch bude podle údajů Juniper Research v inteligentních domácnostech do konce roku 2023 v provozu zhruba 275 milionů. Integraci alarmů Yale s hlasovou asistenční službou Amazon Alexa umožní jednoduchý příkaz „Alexa, arm my home“.

Jednoduché příkazy, jako například „Alexa, arm my home in stay mode“, zabezpečí části vašeho domu či bytu, když půjdete spát, což usnadní každodenní rutinu a zvýší jistotu zabezpečení domova. Pro skutečně propojenou domácnost integruje Sync také další produkty z rodiny Yale Smart Living, jako jsou vnitřní i venkovní kamery, pohybová nebo kouřová čidla nebo chytré zásuvky. Vše lze kompletně řídit prostřednictvím aplikace Yale Home.

Pro majitele domů je výhodou také zvýšení dosahu produktů Sync na 200 metrů, což umožňuje zabezpečit i samostatné objekty, jako jsou garáže nebo zahradní domky. Schopnost geolokace navíc majitele upozorní na základě aktuální polohy mobilního telefonu na jeho polohu mimo domov. Při odchodu z domu tak aplikace pošle upozornění ohledně aktivace alarmu.

Mimochodem, každému šestému Čechovi byl někdy v životě vykraden byt či dům a téměř dvě třetiny Čechů mají ve svém okolí přátele či známé, kteří zažili vykradení domácnosti. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Assa Abloy vypracovala agentura IPSOS.

Podle něj se také pětina Čechů obává, že by se mohla stát obětí vykradení. Při zabezpečení domácností spoléháme především na bezpečnostní dveře a další mechanické prvky, ale stále častěji také na systémy chytrého zabezpečení.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle průzkumu má bezpečnostní dveře instalováno 42 % domácností, kvalitní cylindrickou vložku používá 32 % a na přídavný mechanický zámek spoléhá 19 % respondentů. Plných 39 % Čechů ale má již instalován některý ze systémů chytrého zabezpečení domácnosti, chytrý zámek nebo kamerový systém.

„Elektronické zabezpečovací systémy zásadně posilují klasická mechanická řešení ochrany bytů a domů. Navíc poskytují možnost vzdálené kontroly domácnosti. Můžete například ověřit, že se děti včas vrátily ze školy, jestli jste doma nenechali rozsvíceno nebo zda jsou vůbec zamčeny dveře,“ říká Antonín Terš, bezpečnostní expert značky Yale.

Byl pro vás článek přínosný?