Hlavní navigace

Revoluce od Applu: Steve Jobs představil nový iPhone 4

8. 6. 2010

Sdílet

Jak se již delší dobu spekulovalo, představil v pondělí na vývojářské konferenci v San Francisku CEO Applu Steve Jobs novou generaci přístrojů iPhone s označením 4.

Skončily tak konečně dohady o názvu tohoto modelu, o němž se mluvilo jako o iPhone 4G, iPhone HD a podobně. Nicméně přízvisko HD by také nebylo od věci, neboť nový iPhone se vyznačuje velmi jemným displejem s „téměř HD“ rozlišením 960 x 640 bodů.

Vzhledem k tomu, že o iPhone 4 Apple až do jeho uvedení mlčel a ani z uniklých prototypů nebylo možné odvodit všechny detaily, je množství změn a nových funkcí, které Steve Jobs na konferenci popsal, pro mnohé velkým překvapením. Více viz video:


Oproti iPhone 3GS se výrazně změnil jak design, tak i hardwarová výbava. Nový model je tenčí (9,3 mm), užší, ale zhruba o 2 gramy těžší (137 gramů) a na bočních stranách má kovový rám a není tolik zaoblený - viz video. K dispozici má být nejen v černé, ale nově i v bílé barvě a ohlášeny byly verze s 16 GB a se 32 GB paměti (o verzi se 64 GB nepadlo ani včera slovo). Prodej má začít v USA, ale i v některých evropských státech 24. června, postupně budou přibývat další země a v Česku bychom se přístrojů iPhone 4 mohli dočkat už o prázdninách.

Jak se již vědělo, nový iPhone 4 pracuje s OS verze 4.0, který přináší vylepšený multitasking, vyšší zabezpečení, nativní podporu navigace či lepší práci s e-maily. Přibyla i podpora pro elektronické knihy či prodej reklamy přímo v aplikacích. Na tento OS by mělo být možné aktualizovat i starší přístroje. Srdcem smartphonu iPhone 4 je podle očekávání procesor A4, nechybí podpora rychlých datových přenosů včetně HSDPA, Wi-Fi, GPS modul či Bluetooth. Fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a disponuje LED bleskem a možností nahrávat videa v HD rozlišení, přístroj má dále dva mikrofony, z nichž jeden slouží k odfiltrování okolního šumu. Mezi další novinky patří podpora videohovorů. Co se týká již zmíněného displeje, s ním může iPhone 4 konkurovat i nejnovějším smartphonům od Samsungu, neboť je vyroben technologií IPS, která je známá z profesionálních LCD monitorů a jeho rozlišení je oproti displeji v iPhone 3GS čtyřnásobné, i když úhlopříčka zůstala nezměněna (3,5 palce). Doufejme jen, že toto vysoké rozlišení nebude na úkor čitelnosti.

Pokud jde o výdrž iPhone 4 na baterii, která má zvýšenou kapacitu, i ta by měla být podle očekávání lepší než u modelu iPhone 3GS – až 300 hodin v pohotovostním režimu, dále 10 hodin surfování před Wi-Fi či až sedm hodin hovorů či datových přenosů v sítích 3G. Dalším novinkám spojeným s uvedením nového modelu iPhone se budeme na našem webu dále věnovat.

Byl pro vás článek přínosný?