Hlavní navigace

Nový Outlook je oficiálně k vyzkoušení

23. 5. 2022

Sdílet

 Autor: © Alexander Lukin - Fotolia.com
Rozhraní Loop, nový režim Kalendáře či snazší vkládání příloh. To jsou jen některé novinky Outlooku budoucnosti.

Outlook budoucnosti je tu, i když má své chyby.

Microsoft oficiálně vydal nový Outlook pro Windows, vycházející z futuristického stylu Loop, a přinášející několik praktických novinek jako je například rychlejší vkládání příloh, připomínání odpovědí na důležité e-maily nebo shrnutí Můj den. Nové funkce jsou však zatím dostupné jen v Beta kanálu pro účastníky Office Insider programu. Navíc ještě pro majitele komerčních či vzdělávacích účtů.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Podobné přelomově tvářící se proklamace jsme mohli číst už dříve, nová verze Outlooku je však vyhlížena z toho důvodu, že by měla alespoň na počítačích sjednotit všechny verze dosavadní, a přitom na pohled působit povědomě. Což se mu, je třeba přiznat, daří. Tady je přehled nových funkcí, o nichž Microsoft tvrdí, že je budete chtít:

Co se dozvíte v článku
  1. „Jmenné odkazování“
  2. Odpovědi na žádosti
  3. „Můj den“ a „Seznam úkolů“
  4. Aktualizovaný Kalendář
  5. Loop a dál

„Jmenné odkazování“

Podobně jako lze s použitím symbolu „@“ odkázat na konkrétního uživatele například v příspěvcích na sociálních sítích, můžete tak učinit i v textu e-mailové zprávy. Stejně lze odkázat i na dokumenty, byť jen za předpokladu, že jsou uložené v cloudu. A také je třeba počítat s tím, že bude třeba zadat jejich plný název, jakkoliv komplikovaný.

Odpovědi na žádosti

Umělá inteligence Cortana už dnes dokáže vytipovat ze schránky e-maily, které považuje za důležité. Pokud Outlook takový e-mail najde, připne ho do horní části schránky, dokud je odtud manuálně neodepnete. Manuálně samozřejmě můžete důležité zprávy připínat i sami.

„Můj den“ a „Seznam úkolů“

Seznam úkolů by měl být viditelnější v pravé části inboxu. Prostor nazvaný „Můj den“ bude využitelný i k přetahování e-mailů, z nichž se stanou úkoly, jejichž splnění můžete manuálně odbavovat.

Aktualizovaný Kalendář

Kalendář sice zůstane z velké části nezměněn, do režimu jeho zobrazení však přibude „Nástěnka“, která jej promění v nástěnku, na níž budou souběžně zobrazen spolu s úkoly, důležitými dokumenty či tipy. Nově bude také snazší dát lidem vědět, zda se společné schůzky zúčastníte osobně či virtuálně.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Loop a dál

Za vůbec nejdůležitější novinku nového Outlooku Microsoft považuje Loop, tedy cosi, co promění dokument v zásadě ve widget. Tím se stírá hranice mezi dokumentem a sdíleným pracovním prostorem, což jedni budou vnímat jako přirozené rozšíření týmovosti, druzí jako něco, na co si budou zvykat těžko. V co se Loop vlastně vyvine, tak nejspíš ukáže až čas.

Zatím si může nový Outlook osahat jen pár vyvolených, kteří pomohou vyladit chyby a přinesou podněty na nové funkce. Zatím totiž bohužel nezahrnuje například offline podporu nebo vícenásobné účty. Očekávejme však, že s postupnými vylepšeními, bude Outlooku a Microsoftu přibývat uživatelů.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?