Hlavní navigace

Nový postup Microsoftu proti pirátům je nepřijatelný, říká kritik

14. 2. 2010

Sdílet

Podle známého aktivisty a blogera je nový antipirátský sofware WAT od Microsoftu vážným ohrožením uživatelského soukromí.

Lauren Weinstein, spoluzakladatel organizace Lidé pro zodpovědnost internetu (PFIR), uživatele operačního systému Windows 7 vyzývá k odmítnutí možnosti instalace nového antipirátského nástroje Windows Activation Technologies (WAT), který Microsoft plánuje prostřednictvím služby Windows Update začít nabízet koncem tohoto měsíce.

WTA je nástupcem známého antipirátského softwaru Windows Genuine Advantage (WGA). Microsoft chce pomocí něho odhalit ty pirátské kopie systému Windows 7, k jejichž aktivaci byl použit některý z více než 70 známých cracků. Pokud WTA v operačním systému rozpozná ilegální kopii, jeho plocha se změní na černou a uživatel bude v pravidelném časovém intervalu informován o možném vlastnictví pirátského OS.

Weinsteinovi se nelíbí, že Microsoft bude mít nad uživateli Windows 7 stálou kontrolu. Součástí technologie WAT totiž bude i tzv. funkce „phone home“, která bude Microsoft v pravidelném 90denním časovém intervalu informovat o legálnosti konkrétního operačního systému. „Bude se tak dít v průběhu celého života Windows 7 na daném počítači, měsíce či roky od nákupu systému“ píše na svém blogu Weinstein.

„Opakovaná validace je ve Windows novinkou“ uznává Joe Williams, generální manažer antipirátského týmu Microsoftu. Změnu obhajuje tím, že se Microsoft jen snaží zajistit bezpečnost svých zákazníků. „Navíc jsme [Microsoft] komerční podnik a je pro nás důležité, že je naše duševní vlastnictví chráněno.“ Pravidelný report pak prý bude sloužit jako ochrana proti nově vzniknuvším aktivačním crackům.

Podle Weinsteina však Microsoft funkcí „phone home“ překračuje akceptovatelnou hranici. „Řekněme například, že Windows 7 používáte již déle než jeden rok. Je potom rozumné, aby Microsoft mohl říci: Změnili jsme náš názor a váš systém již není legální“ ptá se Weinstein. „Jedna věc je jednorázová kontrola validity operačního systému, ovšem téměř každý měsíc?“

Technologii WTA považuje za nepřijatelné narušení soukromí uživatele. Uživatelům tak doporučuje danou aktualizace neinstalovat. Update je totiž dobrovolný a každý má tak možnost jej odmítnout. Lauren Weinstein se v souvislosti s ochranou soukromí v systémech Windows angažoval již dříve. Byl to právě on, kdo v roce 2006 upozornil na skrytou funkci kontroverzního nástroje Windows Genuine Advantage. Celý software pak dokonce označil za spyware.

Byl pro vás článek přínosný?