Hlavní navigace

Nový prohlížeč od Opery se zaměří na kryptoměny

25. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Opera
Opera vyvíjí prohlížeč, který bude optimalizovaný pro správu kryptoměn, tzv. Crypto Browser Project.

Opera Software pokračuje ve vývoji specializovaných internetových prohlížečů. Nejnovější projekt má název The Crypto Browser Project a jde o Web3 prohlížeč optimalizovaný pro procesování blockchainu a kryptoměn. Jeho součástí je tak třeba i kryptoměnová peněženka.

Že by měl Crypto Browser nahradit standardní Operu, se zatím nezdá, ačkoliv vyjádření firmy je poměrně vágní a koneckonců, už dnes souběžně nabízí také prohlížeč optimalizovaný pro hráče Opera GX. 

„Rozhodli jsme se pokročit s vývojem našeho experimentálního Web3 prohlížeče, který můžete nově otestovat na systémech Android, Mac i Windows,“ uvádí firma s tím, že časem přibude podpora též pro iOS.

Nový prohlížeč bude jako standardní Opera vycházet z Chromia, zároveň však jeho součástí budou Web3 prvky (alespoň ve smyslu vnímání termínu Web3 jako synonymického pro blockchain a decentralizovanou správu). Konkrétně už zmíněná kryptoměnová peněženka či rychlé odkazy na novinky týkající se kryptoměn nebo NFT. 

Součástí Crypto Browser projektu má být rovněž podpora něčeho, co Opera nazývá distribuované aplikace nebo též dApps, což je sada decentralizovaných aplikací, která má údajně nabídnout vyšší míru funkcionality než tradiční pluginy.

Opera uvádí, že nativní peněženku prohlížeče není nutné využívat a uživatelé tak budou mít dál na výběr z alternativ. Opera podporuje Ethereum, Bitcoin, Celo a Nervos a nově oznámila partnerství též se společnostmi Handshake, NEAR, Polygon a Solana. 

příloha_ovladnete_sva_data

Součástí nového prohlížeče má být též postranní lišta, tzv. Crypto Corner, skrz kterou bude možné peněženku jednoduše a rychle otevřít. Zároveň bude místem, kde se budou agregovat veškeré noviny týkající se kryptoměn, od psaných zpráv, přes podcasty až po vývoj cen, vše na jednom místě.

Přestože jde o smělý počin, Opera není první, kdo se takto zaměřil na kryptoměny. Jeden z menších prohlížečů, Brave, už nějakou dobu nabízí nejen vlastní integrovanou peněženku, ale rovnou i vlastní kryptoměnu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?