Hlavní navigace

Nový standard dovolující vytvářet virtuální sítě představily VMware a Cisco

10. 9. 2011

Sdílet

Standard VXLAN, technologie virtuálních sítí, je výsledkem technologické spolupráce společností Cisco a VMware. Novinka v současnosti prochází standardizačním procesem u IETF (Internet Engineering Task Force), přičemž draft specifikace je veřejně k dispozici.

VXLAN (Virtual Extensible Local Area Network) rozšiřuje standardní sítě o možnosti virtualizace. Virtuální LAN přinášejí vysokou flexibilitu při alokaci dostupných zdrojů a mohou být snadno vytvářeny dle potřeby neboli „on-demand“. Tato technologie umožňuje vytváření milionů nezávislých sítí v rámci stávající infrastruktury a zjednodušuje tak implementaci a správu hybridních cloudů (spojujících privátní a veřejné cloudové služby). Virtualizované sítě nachází využití nejen v cloud technologiích, ale i v oblastech zabezpečení či load balancingu.

Co se týče další spolupráce obou firem, již dříve představené řešení pro virtualizaci desktopů VMware View 4.5, založené na technologii Cisco Virtualization Experience Infrastructure (VXI), se dočká ve třetím čtvrtletí tohoto roku nové verze. VMware View 5 přinese nové nástroje pro spolupráci v rámci Collaborative Workspace s podporou řízení hovorů, s propojením s WebEx Connect 7 (podpora click-to-call) a s vyšší škálovatelností díky integraci s VMware vSphere 5, Cisco Unified Communications (UC) a Cisco Unified Computing System (UCS). Rozšířena bude i podpora koncových zařízení – VMware View 5 podporuje také tablety Cisco Cius a Cisco Virtualization Experience Clients (VXC).

příloha_ovladnete_sva_data

Spolupráce Cisco a VMware také znamená těsnější propojení produktů obou společností, například VMware vSphere 5 a Cisco UCS 2.0 spolu nyní tvoří základ pro cloud infrastrukturu se schopností virtualizace i pro mission critical aplikace. Společně vytvářená specifikace VXLAN bude podporována v klíčových produktech, jakými jsou VMware vSphere 5, VMware vCloud Director 1.5 či switche Cisco Nexus 1000V. Představena byla také správa on-demand virtuálních sítí s Cisco UCS 2.0, které integruje funkci Auto Deploy z VMware vSphere 5 s Cisco UCS Manager.

Technologie VXLAN pro Cisco Nexus 1000V bude dostupná v průběhu září 2011 (betaverze).

Byl pro vás článek přínosný?