Hlavní navigace

Nový superpočítač se postará o jaderné zbraně

4. 2. 2009

Sdílet

Americká vláda bude spolupracovat se společností IBM na vybudování nového superpočítače. Ten by měl být díky velkému počtu procesorových jader (asi 1,6 milionu) až patnáctkrát rychlejší než jiné současné výkonné stroje.

Spuštění nejvýkonnějšího stroje světa, jež ponese název “Sequoia“, je plánováno na rok 2012 a měl by být schopen plnit až 20.000 biliónů operací za vteřinu. Současný lídr v oblasti superpočítačů Roadrunner, umístěný v Los Alamos National Laboratory, je přitom schopen asi jen desetiny tohoto výkonu.

Pro vývoj nového stroje byla vybrána společnost IBM, která ostatní uchazeče porazila nejen nízkými náklady, ale i "plánem pro redukce rizik", tedy záložním plánem, určeným pro případ selhání. Celkové náklady na vývoj Sequoia zatím nebyly zveřejněny, je však jasné, že půjde řádově o stovky miliónů dolarů.

Stroj Sequoia pravděpodobně nalezne své umístění v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii a primárně by měl být využíván pro kontrolu starých amerických jaderných zbraní. Tyto zbraně jsou totiž díky svému radioaktivnímu materiálu vysoce nebezpečné a Sequoia vědcům umožní provádět simulace, pomocí kterých ověří jejich funkčnost a tedy i možnost budoucího použití. Vědci k tomuto účelu už několik let používají superpočítač ASC Purple, který je však pro podrobnější prozkoumání stavu jaderných zbraní už dlouho nedostačující.

Kromě správy jaderných zbraní bude Sequoia použita i na výzkum v oblasti astronomie, energie, lidského genomu či změn klimatu. Umožní vytváření prognostik předpovídajících klimatické jevy v oblasti menší než 1 km čtverečních, přičemž současné technologie dovolují předpověď jen na oblast 10 km čtverečních.

Nový superpočítač bude zabírat plochu o trochu větší, než je tenisový kurt. V designu by měl být podobný svému předchůdci Blue Gene/P System, jen v mnohem větším měřítku. Sequoia poběží na operačním systému Linux a bude používat vestavěné procesory IBM Power a hlavní paměť s výkonem 1,6 petabytů. Samotná Sequoia bude energeticky mnohem úspornější než Blue Gene/P Systém. Vzhledem ke své velikosti však budou její tvůrci nuceni použít dvojité napájení pro výpočetní centra. Celkově by neměl výkon potřebný na provoz Sequoia překročit hranici šesti megawattů elektrické energie.

Přes všechna očekávání však není jisté, zda bude Sequoia skutečně nejsilnějším superpočítačem na světě i v době, kdy půjde do provozu. Ve vývoji sice aktuálně není počítač, jenž by svým výkonem překonal očekávání související s oznámením nového stroje IBM, do roku 2012 ale zbývá stále mnoho času.

Byl pro vás článek přínosný?