Hlavní navigace

Nový tablet Microsoft Surface 3 s Intel Atom x7 a 64 GB paměti

1. 4. 2015

Sdílet

 Autor: IDGNS Paris
Microsoft představil nový levnější tablet Surface 3, který běží na 64bitové verzi operačního systému Windows 8.1. Narozdíl od konkurence bude také mít klasický USB konektor.

Surface 3 je na rozdíl od tabletu Surface 2 poháněn procesorem od Intelu a používá operační systém Windows 8.1 namísto ořezaných Windows RT. Podle expertů by tak Microsoft s novým tabletem mohl zopakovat úspěch, kterého se dočkal u výkonnějšího Surface Pro 3, jenž byl představen před 10 měsíci.

O tento tablet byl mezi uživateli poměrně velký zájem. Zatímco během posledního čtvrtletí roku 2013 se podle statistik analytické společnosti Canalys prodalo 1,8 milionu kusů tabletů Surface, v tom samém období roku 2014 to již bylo 2,1 milionu kusů, přičemž poptávku pozitivně stimuloval právě tablet Surface Pro 3. Podíl Microsoftu na trhu s tablety v důsledku toho vzrostl z 2,3 % na 3,2 %. Nejprodávanější značkou tabletů zůstává iPad, i když prodeje těchto zařízení od Apple poslední dobou klesají.

Surface Pro 3 je podle Microsotu „plnohodnotnou náhražkou laptopu“, zatímco Surface 3 je zaměřen na uživatele, kteří nechtějí tolik utrácet a potřebují lehké mobilní zařízení.

„Lidé, kteří chtějí pracovat, obecně potřebují klávesnici a někteří z nich pero, což je přesně to, co naše zařízení nabízí,“ uvedl Dale Perrigo z Microsoftu. „Pokud chcete zařízení čistě na zábavu, tento produkt není pro vás.“

Základní verze Surface 3 s 64 GB interní paměti, 2 GB paměti RAM a procesorem Intel Atom x7 se bude ve Velké Británii prodávat za 419 liber (v přepočtu 16 000 Kč), což je asi o třetinu méně, než nejlevnější verze Surface Pro 3, která stojí 639 liber (24 000 Kč). Na druhou stranu však Surface 3 bude o asi dvě třetiny dražší, než základní verze Surface 2, který stál 259 liber (10 000 Kč). V ceně Surface 3 není zahrnuto pero pro dotykový displej a klávesnice, jež vyjdou na 155 liber (6000 Kč).

„Jelikož Surface 3 běží na procesoru Atom, má mnohem nižší výkon, než Pro 3,“ uvedl Tim Coulling ze společnosti Canalys. „Takže to nebude náhražka notebooku pro každého, ale spíše pro lidi, kteří chtějí provádět lehčí pracovní úkony. Takových lidí je ale hodně.“

Jelikož na tabletu běží Windows 8 namísto Windows RT, bude možné operační systém tabletu ještě tento rok upgradovat na Windows 10. Uživatelé Surface 3 se pak díky podpoře plnohodnotné verze Windows dostanou k více aplikacím.

Nový tablet nemá žádný větrák, ale kvůli integraci plnohodnotného USB portu je o poznání tlustší, než konkurence - tloušťka zařízení je 8,7 mm. Surface 3 je tak o 30 % tlustší, než androidový tablet Venue 8 7840 od Dellu nebo iPad Air 2 od Apple a o 13 % tlustší, než Transformer Book T300 Chi od firmy Asus, na němž taktéž běží Windows.

„Zvolili jsme port, který umožní připojit co možná největší počet zařízení a příslušenství,“ dodal Perrigo. Oproti tomu společnosti Apple a Google se vydaly opačnou cestou, když nedávno představily počítače s menším USB portem typu C.

„Surface 3 by samozřejmě mohl být tenčí, pokud by Microsoft zvolil USB typu C, ale pak by si uživatelé museli dokupovat různé konvertory nebo nové příslušenství,“ říká Coulling. „Myslím si, že USB typu C bude integrován do další verze tohoto produktu.“

„V současné době probíhá na trhu velký boj, ve kterém se Microsoft snaží o to, aby si na řešení od Microsoftu zvykly i další generace uživatelů a zůstaly u nich namísto řešení od Googlu a dalších firem,“ dodal Martin Garner ze společnosti CCS Insight. „Kromě studentů však Microsoft se Surface 3 cílí také na firemní uživatele - díky přibaleným Office 365 jde o zařízení, které firmy pořídí pracovníkům, kteří jsou často na cestách.“

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?