Hlavní navigace

Nový typ displeje nabízí kompromis mezi e-inkem a LCD

26. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Dlouho očekávanou technologii zobrazovače Mirasol pro elektronické čtečky a tablety uvedla na trh firma Qualcomm.

Jde o reflektivní barevný systém, který by podle analytiků mohl představovat třetí významný typ displejů pro tzv. zmíněných mobilních zařízení.

Naprostá většina současných tabletů a „e-readers“ využívá jako displej buď klasický LCD zobrazovač, anebo takzvaný elektronický papír. Zatímco LCD je při kvalitním obraze přílišným konzumentem elektrické energie, nevýhodou úsporného e-inku je naopak relativně nedokonalý obraz se špatnou odezvou na změnu.

Displej Mirasol, který je už vyvíjen několik let, by mohl být kompromisem obou výše zmíněných řešení. Využívá totiž malinká zrcátka, které mění svůj odraz na základě změny nízkého napětí – díky tomu je uživateli schopen předložit barevný obraz s dostatečně rychlou změnou.

To je důležité zejména při sledování videosekvencí. Naopak při udržení stálého obrazu potřebuje jen minimum energie. Stejně jako e-ink nevysílá žádné vlastní světlo a podle výrobce podává vynikající výsledky zobrazení i na přímém slunečním svitu.

„Plnohodnotná produkce těchto displejů bude zahájena v polovině příštího roku, uvedl Paul Jacobs, výkonný ředitel firmy Qualcomm. "Máme už řadu partnerů, kteří jsou skutečně nadšeni touto technologií a vlastnostmi, které Mirasol poskytuje – tedy ultranízké napájení, excelentní viditelnost v prostředí intenzívního světla a vynikající odezva při sledování rychlých změn obrazu. Až budou příslušná zařízenáí uvedena na trh, jsme přesvědčeni, že budeme v čele,“ pokračuje Jacobs a dodává: „Pokud máte smartphone s Androidem, můžete lehce vidět, jak jeho displej rychle ubírá baterii. My jsme přesvědčeni, že Mirasol tento problém dokáže odstranit.

Prvním produktem, který zobrazovač Mirasol využívá, je Kyobo eReader korejské výroby. Ten je osazen 5,7palcových dotykovým displejem s rozlišením 1 024 x 768 bodů a s hustotou 223 pixelů na palec. Cena zařízení se pohybuje okolo 300 dolarů. Pokud je využíván po dobu 30 minut denně, je schopen pracovat na jedno nabití po mnoho týdnu, tvrdí Qualcomm a Kyobo ve společném prohlášení. Zařízení navíc disponuje i vlastním světelným zdrojem, který má umožnit čtení i v případě temnějšího prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?