Hlavní navigace

Nový typ her vám slíbí odměnu, místo toho vás okradou

14. 3. 2023

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Obvykle si můžete zahrát hry, kde se nic neplatí, nebo za ně ještě musíte sami platit. Na trhu se ale objevují hry – play-to-earn --, které naopak slibují, že si jejich hraním vyděláte skutečné peníze. Jsou cílené na lidi, kteří zoufale touží po tom, aby se jim jejich volný čas finančně vyplatil. A právě na ně se podle FBI zaměřují podvodníci s kryptoměnami.

Princip je jednoduchý – hráči se lákají na hru, kde mohou údajně získat odměny v kryptoměnách pouhým hraním, a následně jsou vyzváni k připojení své kryptopeněženky ke hře

Hráli jste někdy hru, za což jste měli dostat nějaké finance?

Ve skutečnosti to ale funguje zcela obráceně: Čím více kryptoměn hráč do své peněženky vloží, tím větší odměny hra hráči se ukáže.

Jakmile hráč přestane kryptoměnu do peněženky vkládat, podvodník použije hráčovy přihlašovací údaje k peněžence, které oběť do hry vložila v rámci nastaveného principu odměn, a peněženku s hráčem přidanými kryptoměnami vybere.

Na hráče se podvodníci zaměřují už dlouho, ale obvykle šlo buď o krádež herních aktiv, nebo o snahu přimět vás zaplatit skutečné peníze za falešnou herní měnu. Falešné hry, které cíleně okrádají pomocí kryptoměn, jsou ale novým typem hrozeb.

příloha_ovladnete_sva_data

FBI doporučuje, abyste si, pokud se opravdu rozhodnete hrát hry slibující výdělek, zřídili samostatnou, izolovanou peněženku s kryptoměnami, abyste tak svou hlavní zásobu kryptoměn oddělili od toho, co jste ochotni v dané hře riskovat.

Ještě lepším nápadem je ale držet se dál od jakékoli hry, která vám umožní hraním údajně vydělávat nějaké kryptoměny.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?