Hlavní navigace

Nových iPadů bude v první vlně nedostatek

11. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
Nový iPad se ještě ani nezačal prodávat v obchodech a již nyní je jasné, že poptávka výrazně převýší nabídku. Opakuje se tak situace z loňska, což dává tušit, že jde o součást marketingového plánu.

Nový iPadApple vyprodal první dávku nových iPadů ve všech zemích, které spadají do první vlny naplánované na pátek 16. března. Další dodávka je naplánována až na polovinu dubna.

Zákazníci v Severní Americe, kteří si tablet objednali online, se podle informací Apple dočkají v pondělí 19. března, největší nedočkavci, kterým se podařilo sestavit předobjedávky, mohou zásilku čekat v pátek 16. března. Nové iPady jsou již rozesílány tak, aby stihly k zákazníkům dorazit včas. Australané se dočkají 22. března, ale kupující z ostatních zemí první vlny si budou muset počkat, protože Apple jim oznámil zpoždění dodávky dva až tři týdny.

Tuto situaci většina analytiků předpokládala, jednak kvůli informacím, že dodavatelé nestihnou vyrobit dostatek displejů s dvojnásobným rozlišením, druhak proto, že stejná situace nastala i loni v případě uvedení iPadu 2. Tehdy se zpoždění postupně prodlužovalo, až se ustálilo na 4-5 týdnech. Nedostatek přetrvával několik měsíců a nabídka dokázala dohnad poptávku až v polovině roku.

Nedostatek znovu otvírá prostor spekulantům, kteří nabízejí nové iPady například na eBay s tím, že je budou mít k dispozici v pátek 16. března. Cena levnějšího modelu se 16 GB diskové paměti se pohybuje kolem 1200 dolarů (22,5 tisíce korun), více než dvojnásobek oficiální ceny 499 dolarů (9,4 tisíce korun). Dražší model s 64 GB diskové paměti se prodává dokonce až za 2800 dolarů (52,6 tisíce korun), tedy více než trojnásobek oficiální ceny 829 dolarů (15,5 tisíce korun).

S ohledem na tyto informace lze očekávat, že dodávky pro zákazníky z druhé vlny plánované na 23. března, kam patří i Česká republika, budou opožděny hned od začátku.

Byl pro vás článek přínosný?