Hlavní navigace

NuoDB uvedlo databázi zrozenou pro cloud

16. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Databázový systém NuoDB kombinuje vlastnosti tradiční relační databáze s maximální škálovatelností a jednoduchou administrací.

StartUp NuoDB v úterý prezentoval formou webcastu svůj nový produkt, databázi navrženou od základu pro potřeby cloudového světa a jeho uživatelů. Označuje ji za CDMS (Cloud Data Management System) a podle spoluzakladatele a generálního ředitele NuoDB Barryho Morrise jde o „moderní nadmnožinu relační databáze“.

Její architektura byla navržena podle základních pravidel a požadavků, které jsou kladeny na novou generaci databází. Ta by měla být schopná jednu logickou databázi nabízet kdekoli a kdykoli, s elastickou škálovatelností (schopností plynule zvyšovat výkon podle alokovaného hardwaru, bez nutnosti modifikovat kód a dělit data na menší, dle uživatelů rozmístěné části), distribuovanou bezpečností a nonstop dostupností.

Software během živé demonstrace podstoupil testování pomocí benchmarku Yahoo Cloud Serving a dosáhl 1 milionu transakcí za sekundu při běhu na 24 uzlech. NuoDB vyzvala konkurenční databázové společnosti k předvedení podobného výsledku na standardním hardwaru v cenové relaci cca 50 000 dolarů. Pro srovnání, dnešní Facebook při maximálním zatížení dosahuje přibližně 16 milionů transakcí, samozřejmě na datacentrech o tisících počítačích.

Jak autoři zdůrazňují, NuoDB splňuje všechny standardy SQL (včetně požadavků ACID), což umožňuje velmi rychlé přenášení stávajících řešení. Další vlastnosti, na kterou se při vývoji kladl maximální důraz, je jednoduchost a rychlost správy prostřednictvím rozhraní WWW, které umožňuje databázi stáhnout, nainstalovat a nakonfigurovat během několika minut.

CDMS může být používána s dalšími klasickými komponentami, jako jsou aplikační servery, stejně jako jiné relační databáze. Produkt je již oficiálně dostupný pro komerční nasazení. Bezplatná edice umožňuje používat dva uzly a 4 GB dat. Placená edice Pro začíná na 1 200 dolarech ročně a licence porostou podle růstu uživatelovy implementace. Vývojářská verze je taktéž bezplatná, ale neumožňuje komerční nasazení.

Podle společnosti NuoDB se nároky na databáze v posledních několika letech značně změnily, zejména díky růstu počtu mobilních zařízení. Velká řešení schopná zpracovávat tzv. big data nejsou navržena pro společnosti, které začínají s malým počtem uživatelů, který rychle roste, typicky díky rychle se rozšiřující mobilní či sociální komunitě rozložené po celé zeměkouli. CDMS jako NuoDB potom přinášejí možnost velmi snadnou a levnou možnost, jak začít ihned poskytovat služby, a postupně bez jakéholi vývojářského zásahu nasazovat další hardware (ať už vlastní, nebo pronajatý od některého cloudového poskytovatele) a skokově zvyšovat počet uživatelů, které je možno spolehlivě a bezpečně obsloužit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku