Hlavní navigace

Nvidia představila Hopper GPU pro datová centra: Co z toho plyne pro hráče?

24. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Nvidia
Nová architektura GPU vypadá monstrózně.

Přivítejte novou generaci GPU. Šéf Nvidie Jensen Huang oficiálně představil „Hopper“ – architekturu pohánějící příští generaci firemních produktů, a světě divte, vypadá naprosto monstrózně! 

Alespoň z pohledu datových center, kde si odbude premiéru v podobě čipu H100 s 80 miliardami transistorů, premiérově využitou pamětí HBM3 a vylepšeným komunikačním spojením NVLink. Dle Huanga Hopper představuje největší mezigenerační progres v historii firmy. 

A ač je H100 primárně určen pro datová centra, neznamená to, že bychom z jeho uvedení my, obyčejní hráči, nemohli vytěžit nějaké informace, i kdyby RTX 4080 a spol běželi na jiné architektuře. Tady jsou tři zásadní postřehy o tom, co Hopper architektura znamená pro příští generaci karet GeForce.

1. Nvidia se vrací k TSMC

Série grafik RTX 20– byla vyráběna společností TSMC, která produkuje čipy rovněž pro AMD, Apple, Intel a prakticky všechny přední technologické firmy. Ampere GPU uvnitř série GeForce RTX 30– už však měl na svědomí Samsung, který čipy vyráběl 8nm procesem. 

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

  • Ano, taková investice by se měla co nejdříve vrátit
    20 %
  • Zatím to neřešíme, jde spíše o ověřování možností
    20 %
  • Ne, investice do AI jsou příliš vysoké na to, aby se brzy vrátily
    15 %
  • Do AI zatím nic neinvestujeme
    45 %

Zárukou byl ohromný výkon, ale taky ohromná energetická náročnost. S Hopperem – nebo alespoň s H100 – se Nvidia vrací k TSMC, kde budou čipy vyráběny 4nm procesem, což je de facto energeticky o něco šetrnější 5nm proces.

2. PCIe 5.0 (a NVLink 4)

První karty s PCIe 4.0 byly ty ze série Radeon RX 5000 od AMD, Nvidia je však záhy překonala s PCIe 5.0. H100 je aktuálně prvním grafickým procesorem s ještě rychlejším komunikačním spojením, čtvrtou generací NVLinku. A uvážíme-li, že Intel se svými Core procesory 12. generace přibližuje PCIe 5.0 mainstreamu, lze předpokládat, že Nvidia u příští generace GeForce nezůstane pozadu. 

Řada RTX 30– omezuje konfigurace s více grafickými procesory pouze na vlajkovou loď GeForce RTX 3090. Za předpokladu, že Nvidia bude i nadále nabízet podporu více GPU ve vlajkových kartách GeForce, můžeme počítat s výrazným zvýšením rychlosti díky NVLink 4. Jeho implementace do H100 poskytuje dle firmy šířku pásma 900 GB/s ve srovnání s 600 GB/s, které nabízí model A100 založený na technologii Ampere a rozhraní NVLink 3.

3. Na plný plyn

H100 je optimalizován pro datová centra, přičemž Nvidia nezveřejnila žádné informace o počtu CUDA jader, frekvencích nebo velikostech matric – což by nám mohlo napovědět, co od budoucích GeForce karet čekat. Odhalené specifikace však naznačují, že Nvidia s Hopperem míří vysoko. 

Pište pro Computerworld

 

Máte dobré nápady, máte co říct? Chcete se podělit o své znalosti se čtenáři Computerworldu?

Je tu ideální příležitost. V redakci neustále hledáme externí autory, kteří rozšíří náš záběr. Nabízíme možnost publikací zajímavých článků nejen na webu, ale také v našem tištěném magazínu.

Pokud máte zájem, ozvěte se šéfredaktorovi na e-mail: radan.dolejs@iinfo.cz

H100 v sobě ukrývá ohromujících 80 miliard tranzistorů, což představuje značný skok oproti 54,2 miliardám v A100, ale také zaručuje vysokou energetickou náročnost, a to až 700 W, což je o 300 W víc než nejrychlejší A100 čip. To sice nutně neznamená, že karty RTX 4000– budou obdobně náročné, nicméně aktuální zvěsti naznačují, že nijak šetrné nebudou.

příloha_ovladnete_sva_data

Co ještě chceme vidět

V podstatě všechno. Dřívější představovačky nových architektur byly mnohem detailnější a dávaly jasnější představu, co očekávat od příštích GeForce karet. Zvěsti o RTX 4080 a jejich příbuzných běžících na odlišné architektuře Lovelace jsou další neznámou. H100 má být v prodeji ve třetím kvartálu roku, tak věřme, že v té době už budeme vědět víc i o nových GeForce.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?