Hlavní navigace

Nvidia předvedla Android na čipu Tegra

17. 2. 2009

Sdílet

Ve španělské Barceloně právě probíhá světový kongres GSMA. Se svou troškou do mlýna přispěla i společnost Nvidia.

Výrobce grafických karet Nvidia na mobilním kongresu GSMA poprvé představil svůj přístroj využívající služeb nového čipu Tegra. Ten běží na open source operačním systému Google Android. „Uvítali jsme záměr společnosti Nvidia podpořit využití našeho Androidu pro čip Tegra. Zároveň se těšíme na další přístroje, které budou využívat náš operační systém“ komentoval spolupráci s Nvidia Andy Rubin, senior ředitel mobilních platforem ze společnosti Google.

Podle společnosti Nvidia má přinést zavedení čipu Tegra ve smartphonech zvýšení grafických schopností a snížení spotřeby energie. Nový čip Tegra bývá často označován jako „computer-on-a-chip". Má jít totiž o kombinaci procesorového jádra postaveného na architektuře ARM11 a grafického jádra GeForce. Součástí tohoto „balíčku“, jehož velikost má být přitom pouhých 144 mm čtverečních, navíc bude i paměť.

Čip Tegra se začne vyrábět ve dvou produktových řadách Tegra 600 a Tegra APX. První řada se rozlišuje na dvě další varianty - Tegra 600 a 650, přičemž oba typy jsou určeny pro zařízení MID (Mobile Internet Device), UMPC (Ultra-Mobile PC) a netbooky. Součástí Tegra 600 bude jádro ARM11 MPCore s frekvencí 700 MHz. Tento čip by si měl například hravě poradit s 12MPx fotoaparátem. Výkonnější verze Tegra 650 má naproti tomu obsahovat jádro ARM11 MPCore s taktem 800 MHz. Produktová řada APX 2500 je pak určena pro přístroje Windows Mobile a PDA. Jádrem je opět ARM11 MPCore, tentokrát však se slabší frekvencí 600 MHz. Čipy

Již v lednu informovala společnost HTC o svém záměru využít čip Tegra pro svá zařízení Windows Mobile. Konkrétně by své uplatnění měl najít v zařízeních řady Touch, jejíž uvedení se plánuje na druhou polovinu roku, tedy na stejné období, kdy by se měl masově začít vyrábět samotný čip.

Byl pro vás článek přínosný?