Hlavní navigace

nVidia Tesla M2090 posouvá laťku ve výkonu GPU

18. 5. 2011

Sdílet

Společnost nVidia označuje nově uvedené GPU Tesla M2090 za nejrychlejší procesory pro paralelní výpočty.

Nové GPU od společnosti nVidia M2090, které jsou určeny primárně pro tzv. high-performace computing, disponují 512 grafickými jádry s architekturou Fermi a jejich výkon je podle výrobce o 30 % vyšší, než u předchozí generace, Tesla M2070 se 448 jádry. Špičkový výkon nových GPU je podle výrobce 1330 gigaflops.

Každé jádro GPU M2090 pracuje na frekvenci 1,3 GHz, což je další zvýšení oproti modelům Tesla M2070, které byly taktovány na 1,15 GHz. GPU podporuje až 6 GB paměti.

Výpočty prostřednictvím jader grafických karet jsou v poslední době velmi populární, protože v některých úlohách mohou být GPU díky masivnímu paralelismu značně výkonnější, než tradiční CPU. Řada serverů a superpočítačů proto dnes obsahuje tuto kombinaci, která je vhodná např. k matematickým a dalším komplexním vědeckým kalkulacím. Asi nejrychlejší dnešní superpočítač Tianhe-1A v Národním superpočítačovém centru v Číně využívá kombinaci procesorů Intel Xeon a GPU nVidia Tesla a jeho celkový výkon je 2,5 petaflops.

Tesla M2090 je zaměřena na vládní instituce a také na vědecká střediska, která potřebují provozovat vysoce paralelizované aplikace, potvrzuje mluvčí společnosti nVidia.

Nové GPU nVidia budou k dispozici např. v serverech HP ProLiant SL390 G7. Ceny a dostupnost budou záležet na výrobcích serverů. Pro využití výkonu GPU je ovšem potřeba mít speciálně napsané aplikace. nVidia již delší dobu nabízí sadu nástrojů pro vývojáře CUDA a podporuje také OpenCL, což je programovací framework pro paralelní programování, jenž zaštiťují také firmy AMD, Intel a Apple.

Byl pro vás článek přínosný?