Hlavní navigace

nVidia: Výrobní problémy čipů Fermi jsou překonány

15. 5. 2010

Sdílet

Společnost nVidia na konci března představila nové grafické karty s architekturou Fermi, které jsou vhodné i pro náročné paralelizované výpočty. Problémy s výrobou ovšem výrazně omezily jejich dostupnost.

O uvedení grafických karet s označením GeForce GTX 480 a GTX 470 jsme již psali v článku nVidia představila novou generaci karet GeForce s architekturou Fermi. Tyto karty podle recenzentů sice nezklamaly svým výkonem, ale jejich spotřeba a také vyzařování tepla jsou poměrně vysoké a to i navzdory pokročilému 40nm procesu, kterým jsou vyráběny. Reálná dostupnost na trhu měla být zhruba od poloviny dubna, ovšem až nyní, po odstranění problémů s výrobou, by se měly zvýšit jejich dodávky a tím i obrat firmy, jak potvrdil v tomto týdnu finanční ředitel nVidie David White.

Původně se plánovalo uvedení nových grafických karet nVidie s podporou DirectX 11 již ke konci loňského roku, ale za téměř půlroční zdržení může právě nasazení 40nm výrobního procesu u firmy TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.), která pro nVidii její grafické čipy vyrábí. Podobný problém se dotkl i konkurenční firmy AMD, neboť v prvních měsících byly i její Radeony řady 5000 velmi nedostatkové hlavně díky nízké výtěžnosti výroby (hovořilo se zhruba o 30 %). I když v případě Radeonů se podařilo výrobu vyladit ještě do konce minulého roku, aby dodávky pokryly požadavky trhu, nVidia si musela projít stejným procesem také. Situace byla nejspíše umocněna i tím, že čipy Fermi jsou komplexnější a náročnější na výrobu, než grafické procesory řady 5800 od AMD.

White říká, že problémy s výrobou a tím pádem i s dodávkami nyní konečně mizí, i když prý poznamenaly obrat firmy v uplynulém čtvrtletí. Naopak zisk nVidie by ale měl být za poslední kvartál větší, než se původně očekávalo a tento trend by měl podle Whita pokračovat i v dalším čtvrtletí, v němž by dodávky grafických karet s čipy postavenými na architektuře Fermi měly hrát důležitou roli.

Byl pro vás článek přínosný?