Hlavní navigace

Nvidia vytváří robotického kuchyňského asistenta

13. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Y Soft
Nvidii se věnujeme docela často – kromě videoher a superpočítačů se věnuje také umělé inteligenci a robotice.

Což je, mimochodem, slušná škála zájmu od firmy, kterou má stále mnoho uživatelů spjatou hlavně s herními grafickými kartami.

Laboratoř se má věnovat přípravě další generace průmyslových robotů na nové druhy práce, které zahrnují nutnost komplexnější a agilnější pohyby – stojí za zmínku, že podle Nvidie budou tito roboti pracovat s lidmi, a na to je připravuje; nejedná se tak o náhradu pracovníků, ale o symbiózu. Uplatnit se mají ve výrobě, logistice, zdravotnictví a dalších očekávaných oborech.

„V minulosti se robotika zabývala hlavně malými, nezávislými projekty oproti plně integrovaným systémům. Přinášíme si s sebou mezioborový tým odborníků na robotiku, počítačové vidění, interakci mezi člověkem a robotem, hluboké učení a podobně,“ popsal Dieter Fox, ředitel robotického výzkumu v Nvidii.

Téměř 50 vědců a studentů bude ve výše jmenovaných oblastech provádět svůj výzkum, a aby firma zajistila, že půjde o reálné problémy, má laboratoř svou práci zaměřovat na celkový obrázek – realistické scénáře a use cases, které vyžadují nová řešení.

Cloud24

Jako první se laboratoř zaměří na kuchyň, kde má mobilní robotická paže pomoci s řešením řady úkonů, od vyndávání věcí ze skříněk a šuplíků přes čištění kuchyňského stolu až po asistenci s vařením. Paže má být mobilní, připevněná na platformu mírně připomínající velkou krychli s kolečky.

Robot sám využívá platformu Nvidia Jetson, grafické karty Titan a systém rozpoznávání obrazu podpořený hlubokým učením, trénovaný pomocí cuDNN-akcelerovaným frameworkem hlubokého učení PyTorch.

Byl pro vás článek přínosný?