Hlavní navigace

O Yahoo se začíná zajímat kromě Microsoftu i Google

25. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Dění kolem Yahoo nabírá na obrátkách. Podle posledních informací má totiž zájem o jeho koupi kromě Microsoftu také jednička na trhu s vyhledávači, Google.

O možnosti, že by se Microsoft začal znovu ucházet o akvizici společnosti Yahoo, se živě diskutuje již pár týdnů. Prestižní deník Wall Street Journal však nyní přišel s informací, že zájem o Yahoo mají také v Googlu. V úvahu prý připadá akvizice celé společnosti nebo alespoň odkoupení její určité části. Podle nejmenovaného zdroje se ale jednání nachází teprve v rané fázi a nebyla podána ani formální žádost.

Podle analytiků může Google svým chováním sledovat dva různé cíle. Buď chce Yahoo skutečně získat pro sebe a o něco zlepšit své již tak dominantní postavení na trhu s vyhledávači, nebo se jen snaží zvýšit prodejní cenu Yahoo a Microsoftu celý obchod znepříjemnit. „Pro Google by tato akvizice dávala větší smysl než pro Microsoft,“ myslí si dokonce analytik Ezra Gottheil. Podle něj by se sice o případnou akvizici nějakou dobu zajímali antimonopolní regulátoři, jinak jde prý ale o dobrý nápad. „Yahoo má své uživatele a odběratele. To Googlu zapadá do jeho obchodního modelu,“ dodává.

S tím ale nesouhlasí analytik Zeus Kerravala, který je zastáncem druhé možnosti, tedy že Google chce jen zvýšit náklady Microsoftu, ale o akvizici nemá ve skutečnosti žádný zájem. Akvizice Yahoo by podle něj pro Google nedávala naopak vůbec žádný smysl. Googlu jde prý jen o to získat čas a přinutit Microsoft utratit peníze, které by jinak použil na konkurenční boj. Vzhledem k současné situaci v Yahoo je totiž zřejmé, že 44miliardová nabídka z roku 2008 se již nebude opakovat.

O Yahoo se v minulém týdnu rozpovídal také generální ředitel Microsoftu, Steve Ballmer. Na konferenci Web 2.0 Summit si pochvaloval, že Microsoft nekoupil Yahoo. O tom se můžete více dočíst v samostatném článku.

Byl pro vás článek přínosný?