Hlavní navigace

Obavy i nadšení: Umělá inteligence rozděluje USA

10. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © everythingpossible - Adobe Stock
V mnohém se zdá dnešní společnost, a obzvláště ta americká, jakoby rozdělená na půl. Nejinak je tomu i v případě názoru veřejnosti na AI, napovídá nová studie.

Technologické trendy USA se dříve nebo později přelijí i do Evropy. U společenských postojů to tak sice nebývá, nicméně nálady Američanů týkající se umělé inteligence nám přesto mohou ukázat zajímavá zjištění.

Studie vypracovaná pro institut Future of Humanity při Oxfordské univerzitě má svá omezení: především malý vzorek 2 000 občanů a nejasné výsledky. Dobře však ilustruje, že AI je téma, na které nepanuje jednotný názor – pro některé představuje riziko, pro další příležitost.

Nedostatky výzkumu zdůrazňují i Baobao Zhangová a Allan Dafoe, autoři studie. „Doporučujeme opatrnost při rozboru výsledků, my o nich pouze informujeme,“ píší. „Naše nálezy poskytují vhled do veřejného mínění americké společnosti o AI, byť pouze předběžný. Zjištěná fakta však nabízí více otázek než odpovědí.“

 

příloha_ovladnete_sva_data

Rozvoj umělé inteligence má pokračovat, ale nesmí být chytrá příliš

Hlavní zjištění průzkumu jsou následovné:

  • Američané jsou z rozvoje AI rozpačití: 41 % z nich podstatně nebo silně souhlasí s rozvojem umělé inteligence, zatímco 22 % je podstatně nebo silně proti.
  • Zda bude člověk vývoj umělé inteligence podporovat, nebo mu odporovat, je výrazně ovlivněno demografickými konkrétnostmi. Vysokoškolsky vzdělání lidé jsou častěji pro (57 %), u středoškolského nebo základního vzdělání procento klesá až na 29 %. Výraznější podporovatelé jsou také bohatší domácnosti s příjmem přesahujícím 100 tisíc dolarů ročně (59 %), oproti chudším s méně než 30 000 dolary za rok. Podporu AI vyjadřují také lidé se zkušenostmi z počítačové vědy nebo programováním (58 %) oproti ostatním (31 %). Zajímavá je podstatně vyšší podpora mužů (47 %) oproti ženám (35 %).
  • Naprostá většina dotázaných Američanů (82 %) se však domnívá, že AI a roboti by měli být pečlivě a opatrně spravováni a kontrolováni. To jsou výsledky srovnatelné s obdobnými studiemi z Evropské unie; je zřejmě, že obavy z nekontrolovaného vývoje robotiky a umělé inteligence panují i u těch, kteří její rozvoj podporují.
  • Ze 13 výzev, které AI přinese a které bude nutné hlídat, vyzdvihli účastníci průzkumu 4:
    • Zamezit, aby sledování občanů s podporou AI narušovalo soukromí nebo lidská práva.
    • Zamezit, aby šlo AI zneužít k šíření falešného a škodlivého obsahu v online prostředí.
    • Zamezit možnost kybernetických útoků prováděných AI proti vládám, společnostem, organizacím a jednotlivcům.
    • Ochrana dat a jejich soukromí.
  • Američané důvěřují nejvíce univerzitním vědcům (50 % zaškrtlo dostačující nebo vysokou míru důvěry); následuje armáda (49 %) a vědecké organizace. Nižších čísel dosahují technologické společnosti a státní informační služby, až po nich následují jednotlivé americké státy a OSN. Na úplném dně momentálně sedí Facebook, což vzhledem k řadě jeho amerických afér není překvapivé.
  • Podpora rozvoje vojenských schopností AI a kooperace s Čínou v zájmu vyhnutí se závodům ve zbrojení byla smíšená.
  • 54 % respondentů věří, že do roku 2028 vyvine lidstvo strojovou inteligenci vysoké úrovně – stroj schopný vykonávat téměř všechny úkony, které zvládne i průměrný člověk, a to lépe.
  • Vývoji strojové inteligenci vysoké úrovni vyjadřují respondenti jen velmi nízkou podporu – 31 % je pro, 27 % proti. Výsledky jsou opět ovlivněny demografickými rozdíly, téměř identicky jako u celkového rozvoje AI.
  • Více účastníků průzkumu věří, že strojová inteligence vysoké úrovně bude lidstvu škodit, spíše, než aby pro něj byla prospěšná. Podle 22 % bude technologie trochu špatná (přinese i něco dobrého), podle 12 % velmi špatná. 21 % věří, že bude trochu dobrá (přinese i něco špatného) a podle 5 % bude velmi dobrá.

Jak lze ze zjištění vypozorovat, společnost je umělou inteligencí značně rozdělena. To ale v USA není ničím překvapivým ani novým.

Byl pro vás článek přínosný?