Hlavní navigace

Zašifrovaná data malwarem? Lze je už odemknout zdarma

2. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © bicubic - Fotolia.com
Napadl vás ransomware CoinVault a Bitcryptor? S největší pravděpodobností můžete svá data odemknout zdarma, protože k dispozici je 14 tisíc klíčů, které to umožňují -- získal je Kaspersky Lab a úřady v Holadsku.

Oba typy tohoto zákeřného malwru jsou podle všeho mrtvé. Jejich autoři byli zadrženi, což vedlo i k získání zhruba čtrnácti tisíc dešifrovacích klíčů, pomocí kterých teď můžou oběti svá data odemknout.

Hrozba CoinVaultu a Bitcryptoru se objevila loni v květnu, kdy ransomware infikoval velké množství počítačů, ve kterých zablokoval cenná data. Za jejich odblokování pak tvůrci škodlivého programu požadovali výkupné (ransom) v hodnotě stovek dolarů ve formě Bitcoinů.

Policie pachatele zadržela před několika týdny v nizozemském Amersfoortu, jednalo se o dva mladíky ve věku osmnáct a dvaadvacet let. Na jejich odhalení měla podíl i společnost Kaspersky Lab, jejíž pracovníci se dostali ke zhruba čtrnácti tisícům dešifrovacím klíčům, které teď pro použití napadenými uživateli přidali do své databáze noransom.kaspersky.com. Podle Kaspersky Lab je tak kauza CoinVaultu, respektive Bitcryptoru uzavřená.

příloha_ovladnete_sva_data

Oběti útoků jiného ransomwaru však takové štěstí nemají. Americká FBI, která se touto problematikou zabývá, připustila, že je na většinu podobných útoků krátká. „Abych byl upřímný, často lidem doporučujeme, ať výkupné prostě zaplatí,“ uvedl jeden z agentů Joseph Bonavolonta.

Případů napadení ransomwarem přitom v posledních letech dramaticky přibývá. Počet uživatelů napadených nejrozšířenějším ransomwarem CryptoWall version 3 už se pohybuje v řádech stovek tisíců, přičemž skupina, která je za něj zodpovědná, si tak na výkupném přišla už na více než 325 milionů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?