Hlavní navigace

Objem datového roamingu roste o více než 100%

24. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia
Zákazníci O2 nejvíce datují v Německu, Itálii a Rakousku. Vedle tradičního letního období roste využívání mobilu v zahraničí o jarních prázdninách.

Vzít mobil, či tablet do ruky a přímo na pláži si přečíst novinky na českých zpravodajských serverech, nebo zjistit novinky na Facebooku či Twitteru, dnes považujeme stále větší samozřejmost. Přitom využívání mobilních dat v zahraničí dřív nebylo běžné, ještě před pár lety si tuto vymoženost "dopřával" pouhý zlomek zákazníků českých operátorů.

Nicméně, tento trend se mění. Dokládají to i provozní statistiky operátora O2, z kterých například vyplává, že zatímco v roce 2012 přenesli zákazníci O2 v zahraničí 2,2 TB dat, v loňském roce to už byl více než pětinásobek, konkrétně 12 terabajtů dat. Naši zákazníci nejvíce datují v Německu, Itálii a Rakousku. V Německu se navíc datový provoz od minulého roku zdvojnásobil," říká Silvia Cieslarová, marketingová ředitelka pro mobilní segment v O2 Czech Republic.

 

 

Operátor trvrdí, že podíl na tom má nejen rostoucí podíl chytrých telefonů, ale i výhodné datové balíčky, které O2 nabízí. "Zájem o naše evropské datové balíčky meziročně vzorstl téměř o sto procent. Vrchol zaznamenáváme tradičně v obodbí od července do září, vedle léta pak špičku tvoří jarní prázdniny, kdy Češi vyráží do tepla, nebo jedou lyžovat do zahraničí," vysvětluje Cieslarová.

Datové balíčky prodává O2 ve třech různých úrovních, ten nejlevnější pro Evropu s 25 MB dat stojí 50 korun. 1 MB tak vyjde jen na 2 koruny, což je třikrát méně, než cena 6,60 Kč, kterou ve svém roamingovém nařízení stanovuje Evropská unie. Spotřebu dat má přitom zákazník plně pod kontrolou. Při vyčerpání 80 procent svého datového limitu navíc obdrží notifikační SMS, to samé potom při vyčerpání celého balíčku. Další balíček si může kdykoli jednoduše objednat.

 


 

V roamingu se i více volá

Podle statistik O2 se počet zákazníků operátora, kteří vyráží pravidelně do zahraničí, v loňském roce zásadně nezměnil, hlasový provoz zaznamenal nárůst o 18 procent. "Z našich statistik vyplývá, že se Češi přestali bát na dovolené volat i přijímat hovory. S tarifem Volání bez hranic volají dokonce třikrát více než s Eurotarifem" říká Cieslarová a doplňuje: "Prim mezi destinacemi hraje i nadále Německo."

Ve všech zemích Evropské unie a státech EFTA (Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Norsko a Island) mohou zákazníci posílat SMS zprávy, volat i přijímat hovory za 3,90 koruny. Cena přitom platí nejen na volání na česká, ale i na zahraniční telefonní čísla.

 

Cloud24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?