Hlavní navigace

Odposlechy chytrých televizí? Samsung reaguje na obvinění

11. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia
Samsung poté, co se objevily zprávy o tom, že jeho chytré televizory odposlouchávají konverzace svých uživatelů, vydal oficiální prohlášení, v němž fungování své služby přirovnává k aplikaci Siri od Apple.

Na počátku tohoto týdne se objevily zprávy o tom, že chytré televizory Samsungu mohou uživatele v jejich obývacích pokojích "odposlouchávat" a odesílat sesbíraný obsah třetím stranám.

„Mějte prosím na vědomí, že mezi informacemi, které se zaznamenávají a odesílají třetí straně, mohou být i vaše osobní nebo citlivé informace,“ píše Samsung v podmínkách uživání svých chytrých televizorů.

„Třetí stranou“ má Samsung podle všeho na mysli firmu Nuance, která vyvíjí jeho software určený pro rozpoznávání hlasu. Jelikož není jméno Nuance v podmínkách užívání služby Samsungu nijak výslovně zmíněno, vzbuzuje všal tato obecná formulace řadu otázek.

I když někteří experti již mluvili o paralele s Velkým bratrem zmíněným v knize 1984 od George Orwella, Samsung se brání, že takto to určitě není. Samsung v oficiálním prohlášení uvedl, že otázky týkající se ochrany soukromí, bere „velmi vážně“ a o ochranu uživatelských dat se proto stará hned několik systémů.

V prohlášení dále stojí, že chytré televizory Samsungu opatřené funkcí rozeznávání hlasu (pomocí níž lze například přepínat kanály) musejí odesílat hlasová data třetí straně tak, aby tato byla převedena na text a následně byla odeslána opět televizoru. Chytrý televizor Samsungu tak v tomto ohledu funguje stejně, jako třeba hlasová asistentka Siri u zařízení od Apple.

Samsung navíc podotkl, že jeho funkce rozeznávání hlasu je volitelná a lze ji kdykoli vypnout v nastavení. Pokud uživatelé budou mít o své soukromí opravdu velký strach, mohou své televizory navíc odpojit od bezdrátové sítě.

„Pokud uživatelé funkci hlasového odposlechu zapnou, mezi odesílaná data budou patřit pouze pokyny určené televizoru nebo hledání, která provádějí v zabudovaném vyhledávači,“ dodal Samsung.

příloha_ovladnete_sva_data

S informací o tom, že chytré televizory Samsungu mohou odposlouchávat své uživatele, přišel britský portál BBC. Jak však BBC podotýká, podobné problémy měly v minulosti i jiné společnosti.

Například v roce 2013 bezpečnostní experti informovali o tom, že informace o návycích uživatelů mohou shromažďovat televizory LG. LG následně vydalo nový firmware, který uživatelům umožnil vybrat si, zda chtějí uživatelé svá data s firmou sdílet nebo ne.

Byl pro vás článek přínosný?