Hlavní navigace

Office 2013 podporuje Metro a posiluje v cloudu (minirecenze)

17. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
V pondělí oznámil generální ředitel Microsoftu začátek veřejného testovacího období chystané nové verze kancelářské sady Office 2013. Software prošel výraznější změnou – nabízí nové ovládání a propojení s cloudem.

Ballmer + Office 2013Veřejná betaverze přináší pravděpodobně nejrozsáhlejší změnu vzhledu v historii MS Office. Aplikace potlačily ovládací pás Ribbon a zavedly podporu rozhraní Metro, které by mimo jiné mělo usnadnit práci s dokumenty, tabulkami a prezentacemi v tabletech a jiných přístrojích s dotykovým displejem. Microsoft současně spustil betatest své cloudové služby Office 365 Home Premium. Jak název napovídá, aplikace původně určená pro podnikové uživatele, si hledá cestu i do domácností. Testovací verzi mohou využít uživatelé Windows 7 nebo poslední testovací verze Windows 8 Release Preview, a to až na 5 počítačích v jedné domácnosti.

U desktopové aplikace ovšem nejde pouze o změnu vzhledu a ovládání, jednotlivé aplikace získaly nové funkce, které by měly usnadnit práci s dokumenty v různých formátech. Například textový editor Word nyní umí upravit i soubory ve formátu PDF. Aplikace pro tvorbu prezentací PowerPoint zase umožňuje jednoduché vkládání obrázků z webu, tabulkový procesor Excel získal podporu nové vizualizace dat a v poštovním klientu Outlook došlo k vylepšení navigačního podokna. Na první pohled se jedná o důstojného následníka verze 2010, který může hodně nabídnout i uživatelům této prozatím poslední verze.

Změna v uživatelském rozhraní
Na první pohled zaujme zploštění pásu Ribbon. Tento způsob ovládání je stále standardně zapnutý, stačí ale přepnout do režimu celého okna a přejdete plynule do ovládání v novém grafickém rozhraní Metro. Protože se počítá s použitím na menších monitorech, zmizí všechny rámečky i stavový řádek a titulek okna.

Dalších úprav se dočkala karta Soubor zavedená v Office 2010. Zabírá celou plochu a ovládací prvky se opět inspirovaly v Metru. Přibyly i náhledy jednotlivých šablon, které pomohou uživateli v orientaci při vytváření nových souborů. Přibyla i možnost sdílení souborů pomocí cloudového úložiště SkyDrive.

Office 365 Home Premium

příloha_ovladnete_sva_data

 

Napojení na cloud
Pokud jde o cloud, Office pokračuje v trendu nastoleném testovacími verzemi Windows. Office využívá virtuální disk SkyDrive, na který vedou odkazy z různých míst všech aplikací. Z tohoto cloudového úložiště se stává součást počítače, proto jde v Office jednoduše soubory nejen načítat, ale i ukládat. V testovací verzi bohužel chybí možnost automatické synchronizace dat na lokálním disku se SkyDrive. Tuto funkci nabízí ze všech aplikací pouze nástroj na správu poznámek OneNote. Pokud si tedy uložíte soubor na disk v jednom počítači, nesmíte zapomenout ho ručně zkopírovat do SkyDrive, aby byl dostupný i z ostatních počítačů, které používáte.

Problém se synchronizací dat má řešení – pokud si nainstalujete klientskou aplikaci úložiště SkyDrive, můžete v ní nastavit, které složky se mají automaticky synchronizovat s cloudem a jeho prostřednictvím s ostatními počítači. Protože tato aplikace již existuje, dá se předpokládat, že ji Microsoft zahrne i do finální verze Office 2013. Ta ale bude k dispozici až začátkem příštího roku. Do té doby můžete zdarma testovat zkušební verzi, a to jak „klasickou“ kompletní instalaci v počítači, tak cloudovou verzi Office 365.

Byl pro vás článek přínosný?