Hlavní navigace

Ofsetový versus digitální tisk: umíte si vybrat?

21. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © gena96 - Fotolia.com
Plakáty, fotky, vizitky, letáky – výběr digitálního tisku nemusí být vždy jednoznačně ten správný. Projděte s námi základní argumenty, podle kterých rozhodnout výběr optimálního řešení pro offline propagaci.

(PR článek)

Ve zkratce – ofsetový tisk je obměnou starého způsobu nepřímého tisku z plochy, kdy se nejprve vytvoří tisková forma, z ní se tiskne na válec a z něj až na výsledný materiál. Oproti tomu digitální tisk představuje přímý tisk z počítače na papír, přičemž se tato technologie postupně zkvalitňuje.

Každý způsob tisku má svá specifika – digitální řešení je instantní, ofset je zase nenahraditelný v dokonalém tisku barevných ploch, speciálních odstínů a těch nejmenších detailů. Usnadněte si rozhodování s krátkým průvodcem při rozhodování mezi dvěma nejběžnějšími způsoby zpracování propagačních tiskovin.

Na velikosti záleží

Zatímco digitální tiskárny mívají svá rozměrová omezení nejčastěji velikostí papíru mezi A3 až A2, ofsetový tisk běžně zvládne téměř jakoukoli velikost do formátu A0.

Proto při větších formátech budete nuceni zvolit velkoplošný ofsetový tisk, který tiskne z role. Nemusí se jednat jenom o billboardy, ale třeba i velké plakáty právě od velikosti A2 výše, tapety a samolepící fólie do interiéru nebo auta nebo potištěné plachty na akce a festivaly.

Velký nebo malý náklad?

Ofsetový tisk je kvalitnější, ovšem tíží ho velké fixní náklady na výrobu kovolistu a rozjezd tiskárny. Tady platí, čím vyšší budete mít náklad, tím pro vás bude ofsetový tisk výrazně výhodnějším. Cena jednoho výtisku se může od 1000 ks blížit samotné ceně materiálu.

Od kolika kusů se tedy ofset vyplatí? Při rozměru větším než A3 je ofsetový tisk nejlepší volbou již od nákladu 200–300 ks, u menších velikostí pak od 500 ks výše. U digitálního tisku má jeden výtisk fixní cenu. Z toho důvodu se u malých nákladů digitál vyplatí, u velkých nákladů rozhodně ne.

Dilema rozhodování mezi rychlostí a kvalitou zasahuje i do požadovaného termínu zpracování. Potřebujete mít zakázku do druhého dne hotovou? Přání umí splnit digitální řešení. Ofsetový tisk lze expres objednat do dvou dnů, většinou je ale ideální na zpracování nechat rezervu 1–2 týdny.

Zvažte svou gramáž!

Ofsetový tisk dokáže tisknout na různé gramáže papíru, běžného od 80–150 g/m2, až po tuhé papíry kolem 300 g/m2, což malé digitální tiskárny nezvládnou dokonale. Ofset umí lesklý i matný tisk, nebo laminaci a lakování.

Při objednávce a tisku online se vás na gramáž budou určitě ptát – jakou tedy zvolit? Na standardní letáky zvolte gramáž kolem 130 g/m2, pokud chcete ušetřit na hmotnosti balíku tiskovin, pak kolem 90 g/m2. U reprezentativních materiálů neváhejte jít až do 200–250 g/m2.

Dokonalou kvalitu vám digitál bohužel nedá, ale umí personalizovat

Na letáky, samolepky a podobné tiskoviny, které musí „svítit“, se často používají právě fluorescentní barvy neonky nebo třeba i zlatá a stříbrná – to všechno zařídí ofsetový tisk. Nenahraditelná zůstává tato klasická technologie při tisku barevných ploch, které digitál někdy rozzrní, a také u textů tištěných malým písmem.

příloha_ovladnete_sva_data

V čem digitální tisk naopak vyniká, je schopnost personalizovat tištěné materiály, kdy je třeba na každý kus přenést jiné jméno, cenu, apod. Využívá se hlavně při tisku vstupenek, diplomů a certifikátů, jmenovek nebo personalizovaných samolepek. Kvalitní digitální tiskárna také dokáže dobře vykontrastovat barvy při černobílém tisku.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku