Hlavní navigace

Onkyo TX-NR 709

29. 6. 2011

Sdílet

www.cptpraha.cz, 22 490 Kč Budete-li – podobně jako my – sledovat trh s AV receivery po několik po sobě jdoucích let (či desetiletí), začnete záhy rozpoznávat jisté vzorce chování ...

www.cptpraha.cz, 22 490 Kč

Budete-li – podobně jako my – sledovat trh s AV receivery po několik po sobě jdoucích let (či desetiletí), začnete záhy rozpoznávat jisté vzorce chování či návyky jednotlivých výrobců. Někteří jsou konzervativní ve věcech designu, ale naopak odvážní či aktivní při zavádění novinek a rozšiřování konektivity svých přístrojů. Pak jsou tu jiní, kteří častěji mění vzhled, ale řada vnitřních komponent zůstává dlouhá léta nezměněna. Samostatnou kategorii pak tvoří více či méně audiofilské značky, u nichž obvykle k obměně modelů nedochází každoročně, ale pouze jednou za několik let (některé bohužel žijí pouze ze slávy svého jména, neboť přístroje vyráběné hlavně v Číně už někdejších kvalit a spolehlivosti evropských či severoamerických výrobních závodů prostě nedosahují).
Upřímně ale nevíme, kam zařadit v letošním roce Onkyo. Tradičně patřilo spíše do první skupiny – ve velmi konzervativním těle se obvykle skrývala kvalitní technika, vylepšená prakticky každoročně o několik zajímavých novinek. Letos jsme se ale dočkali obměn snad v každé myslitelné oblasti – designem počínaje přes konektivitu až po nejširší podporu přehrávání audio formátů ze sítě i z USB disků. Ostatně jsme to konstatovali už v minulém čísle při testu TX-NR 609, který toho má s novou 709 ledacos společného. Přesto je novinka v sedmičkové řadě tak zajímavá, že jsme se rozhodli věnovat se jí samostatně.
Sedmičková řada Onkyo je už tradičně vstupem do vyšší střední třídy receiverů – zesilovací část již používá odlišnou konstrukci (tu výrobce označuje jako push-pull), což se projevuje jak vyváženějším a vyrovnanějším zvukovým přednesem, tak mnohem lepším přístupem k reproduktorovým terminálům, umístěným podle spodní hrany zadní stěny. Díky tomu je jednodušší zapojit kabely s velkým průřezem (terminály pochopitelně pojmou i kabely zakončené „banánky“).
Onkyo velmi překvapilo, když nabídlo síťové funkce a přehrávání z USB již u modelu 509, je tedy jasné, že 709 v tomto směru nijak nezaostává – můžete přehrávat hudbu z domácího serveru, streamovat internetová rádia nebo připojit USB disk. Receiver si rozumí nejen s obligátními MP3, WMA a AAC, ale také s mnohem zajímavějším FLAC (včetně HD 24bit 96 KHz) či OggVorbis. Nabídka vstupů je doslova ohromující – dominuje jí především osm HDMI vstupů (jeden z nich je na čelní stěně, kde najdete i USB port) a dva HDMI výstupy umožňující současně připojit například LCD televizor a projektor. Bohatá (ne-li v této cenové kategorii nejbohatší) je i nabídka dalších audio- a videovstupů – kompletní přehled naleznete v tabulce. Stejně jako model 609 i jeho vyšší sourozenec nabízí upscaling videa až na rozlišení 4K.
Čelní USB vstup podporuje i iPod a iPhone, které lze snadno digitálně připojit pomocí USB kabelu. Pokud preferujete dokovací řešení, lze pro ně využít port na zadní straně (kolíbku od Onkyo ale musíte dokoupit samostatně). Receiver má certifikaci THX Select2 Plus – ta je určena pro středně velké místnosti se vzdáleností od obrazovky či plátna cca 3 až 4 metry a celkovým prostorem asi 56 krychlových metrů. Nemusíte se ale bát, že by TX-NR709 nezvládl i větší prostory – výkon má pro to dostatečný a díky kalibračnímu mikrofonu Audyssey by mělo být možné vyladit zvuk domácího kina prakticky v libovolném interiéru. Díky pokročilé konstrukci zesilovače, výkonnému high-current trafu a tradičně špičkovému předzesilovači si ale receiver dobře rozumí nejen s filmy, ale s prakticky libovolným hudebním žánrem – jen je třeba připojit odpovídající reproduktory, které zvládnou hudbu i filmy. V takové konfiguraci uspokojí i náročnější posluchače (byť zarytí audiofilové asi raději zvolí modely z tisícovkových řad Onkyo nebo stereofonní receivery či zesilovače). Přednes je každopádně vyrovnaný s dostatkem detailů i prostoru, a přitom neunavující.
K Onkyo TX-NR709 máme vlastně jen jednu jedinou výtku. Do této kategorie prostě patří hliníkový čelní panel – použít plast (byť s výtečnou povrchovou úpravou) se nám zdá jako šetření na špatném místě. Ostatně stačilo by použít pevné plastové čelo potažené tenčí vrstvou broušeného hliníku, jak to Onkyo dělalo v minulosti a jak to dodnes dělají například někteří výrobci počítačových skříní. Je to škoda, protože nebýt této drobnosti, jednalo by se takřka o dokonalý receiver.

Onkyo TX-NR 709

Výkonový zesilovač a předzesilovač: sedmikanálový, podpora druhé zóny, 170 W na kanál při 6 ohmech, THD+N 0,08 % (20 Hz–20 KHz, při polovičním výkonu), frekvenční rozsah: 5 Hz–100 KHz (režim Direct), SNR 106 dB (Phono 80 dB). Impedance reproduktorů 4–16 nebo 6–16 ohmů
Vstupy: 8× HDMI (z toho 1× čelní), 2× komponentní video, 4× kompozitní video a S Video, iPod video, 3× SPDIF, 2× optika, 5× audio, phono, 5.1, LAN, USB, Universal port, RS 232, IR, kalibrační mikrofon
Výstupy: 2× HDMI, komponentní, 12V Trigger, Zone 2, Pre-Out 7.2, RI, audio, S-Video, Video, sluchátka
Repro terminály: přední, center, surround, front high, front wide/zone 2, surround back

Byl pro vás článek přínosný?