Hlavní navigace

OpenAI testuje placenou verzi ChatGPT

7. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
První uživatelé si můžou vyzkoušet placenou verzi oblíbeného chatbotu. Ta bezplatná zůstává dál k dispozici.

Společnost OpenAI, která stojí za populárním AI chatbotem ChatGPT, začala testovat jeho placenou verzi. Za 20 dolarů (cca 440 korun) měsíčně získají předplatitelé přístup k platformě i v době špičky, kdy může být obtížné se na ni přihlásit, a také „přednostní přístup“ k novým funkcím.

Je pro vás u AI projektů zásadní rychlá návratnost investic?

Zatím je zkušební verze nabízena pouze v USA, a to uživatelům ze speciální čekací listiny, později ji však chce firma rozšířit. Bezplatná verze mezitím zůstává dál k dispozici, byť firma přiznává, že každé použití chatbota ji něco stojí. Předplatné má tyto náklady pomoci kompenzovat.

ChatGPT poskytuje přesvědčivě odpovědi na otázky s využitím informací z internetu, ale není připojen živě – využívá data z internetu dostupná v roce 2021, kdy jimi byl naplněn. Šéf OpenAI Sam Altman na Twitteru uvedl, že během několika dní po spuštění byla aplikace použita již více než milionkrát, od té doby však firma nezveřejnila žádné další údaje.

Chatbot zaujal lidi tím, že dokáže napodobit širokou škálu stylů psaní, od novináře a lékaře až po rockovou hvězdu a studenta píšícího esej. Byť reakce jsou různé a například muzikant Nick Cave popsal jeho pokusy o psaní písní v jeho stylu jako „groteskní výsměch“.

Podvodníci šířili unikátní malware přes Apple App Store i pro Android Přečtěte si také:

Podvodníci šířili unikátní malware přes Apple App Store i pro Android

Kromě toho, že je ChatGPT využíván pro zábavu, lidé ho žádají o psaní webových stránek a marketingových textů, vyhledávání receptů na jídlo a psaní nebo kontrolu programového kódu. Ve školství se už také rozšířily obavy, že ho žáci používají k psaní domácích úkolů, a někteří odborníci na kybernetickou bezpečnost varovali, že by mohl být zneužit k psaní škodlivého malwaru. Na tyto obavy už OpenAI částečně reagovala, když uvedla na trh nástroj, který podle ní dokáže rozpoznat, zda text napsal člověk, nebo umělá inteligence.

příloha_ovladnete_sva_data

Někteří odborníci se domnívají, že chatboti jsou budoucností vyhledávačů, kdy umělá inteligence vyhledává na internetu jednu správnou odpověď na vyhledávací dotaz, místo aby nabízela stránky s odkazy. 

ChatGPT však v současné době nepřikládá ke svým textům reference ani nenabízí žádné komentáře o jejich správnosti a existuje mnoho příkladů, kdy prezentuje dezinformace jako fakta. Aktuální verze je třetí, přičemž OpenAI tvrdí, že v současné době už pracuje na další generaci.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?