Hlavní navigace

OpenStack získává podporu od IBM, Red Hatu a Yahoo

Sdílet

 Autor: © Nikolai Sorokin - Fotolia.com
Společnosti IBM, Red Hat a Yahoo oznámily svou oficiální podporu open source cloudovému projektu OpenStack.

Během příprav na konferenci, která proběhne tento týden v San Francisku, se k OpenStack připojily tři velké společnosti – IBM, Red Hat a Yahoo. Spekulace, které o tomto spojení kolovaly již několik týdnů, se potvrdily minulou středu. Podle slov Jonathana Bryce, předsedy dozorčí komise OpenStack, to znamená tři věci: každá z firem investuje jeden a půl milionu dolarů (28,5 milionu korun) během následujících tří let, někteří z jejich zaměstnanců budou přiděleni k vývoji OpenStack a, což je asi nejdůležitější, tyto společnosti v budoucnu včlení produkty OpenStack do své nabídky. „Tato skupina společností opravdu může výrazně urychlit přijmutí projektu a udělat z něj standardní cloudovou službu,“ říka Bryce.

Kromě IBM, Red Hatu a Yahoo se k OpenStack Foundation ve středu připojilo dalších 16 společností. Vznik této nadace byl oznámen minulý rok v říjnu, její oficiální založení a převzetí projektu od společnosti RackSpace je plánováno na třetí čtvrtinu tohoto roku. Dalšími platinovými členy OpenStack Foundation, kteří souhlasili s každoročním příspěvkem půl milionu dolarů (9,5 milionu korun) po dobu tří let jsou společnosti AT&T, Canonical, HP, Nebula, Rackspace a SUSE.

„Nejde jen o finanční závazek,“ říká Bryce, „je to strategické spojení společností s OpenStack a závazek pomoci pohnout s vývojem kupředu.“ Zlaté členy v nadaci představují společnosti Cisco, Clear Path, Cloudscaling, Dell, DreamHost, ITRI, Mirantis, Morphlabs, NetApp, Piston Cloud Computing, zlaté členství počítá s příspěvkem padesát až dvě stě tisíc dolarů ročně (950 tisíc až 4,75 milionu korun).

Zástupci OpenStack zdůrazňují, že budou nadále přijímat kód od své široké a různorodé komunity. „Do projektu se zapojilo mnoho dobrých vývojářů a pokud měli co hodnotného nabídnout, jejich kód jsme vždy přijali,“ říká Mark Collier, víceprezident marketingu v RackSpace. „Je důležité, abychom udržovali komunitu a kulturu, která si váží práce nezávislých vývojářů.“

Poslední měsíc je odvětví open source cloudových projektů velmi soutěživé. Například společnost Eucalyptus podepsala dohodu o integraci se systémem AWS a Citrix začátkem měsíce oznámil, že předá svou platformu CloudStack společnosti Apache Software Foundation, čímž vytvoří pro OpenStack konkurenční projekt. Ten samý týden OpenStack vydal svou pátou verzi softwaru OpenStack s označením Essex.

Tento týden probíhá v San Franciscu OpenStack Design Summit, od něhož Bryce očekává diskuzi, která pomůže vylepšit další verzi softwaru s označením Folsom, která má vyjít na podzim.

Byl pro vás článek přínosný?