Hlavní navigace

Opera Mini 6 a Mobile 11 vylepšují možnosti mobilního surfování

24. 3. 2011

Sdílet

Opera Software představila finální verze svých mobilních prohlížečů Opera Mini 6 a Opera Mobile 11, které přinášejí mj. zlepšené posouvání obsahu a přibližování.

Výrobce tvrdí, že svoje prohlížeče upravil tak, aby nabídl co nejplynuleji pracující a současně rychle reagující produkty, které zlepší uživatelskou zkušenost při práci s internetem na mobilních přístrojích.

Opera Software dále popisuje prohlížeč Opera Mini jako „rychlostního démona“, neboť jeho engine je umístěn na serverech výrobce a do mobilních telefonů jsou dodávána a následně dekódována již jen předzpracovaná komprimovaná data. Díky tomu je zajištěno rychlejší nahrávání a vykreslování webových stránek. Využívá se při tom technologie Opera Turbo, která údajně snižuje množství přenášených dat až o 80 %.

Opera Mini 6 také poprvé přichází s možností zoomování pomocí gest (pinch-to-zoom), což umožňuje elegantní zvětšování textu webových stránek. Tato funkce byla dosud k dispozici jen v řadě prohlížečů Opera Mobile.

Opera Mobile 11, která je podstatně vyspělejším prohlížečem, již spoléhá na engine provozovaný přímo na mobilních přístrojích a podporuje prvky jazyka HTML5, JavaScript a na kompatibilních smartphonech také Flash. Díky tomu má zajistit uživatelskou zkušenost blízkou surfování na běžných desktopových prohlížečích.

Nové verze obou uvedených mobilních prohlížečů také dostaly schopnost sdílet webové stránky a obsah na internetu přes Facebook, Twitter a další sociální média pomocí dvou poklepání displeje. Opera také zapracovala na optimalizaci pro tablety s OS Android. Při stahování prohlížeče Opera automaticky identifikuje typ zařízení, které uživatel vlastní a nabídne mu optimální variantu browseru. Verze pro tablety má např. jinak umístěná menu, než je tomu u variant pro mobilní telefony.

Opera Mini 6 je k dispozici pro platformy J2ME, Android, BlackBerry a Symbian/S60. Opera Mobile 11 je pak kompatibilní s operačními systémy Android, Symbian, Windows Phone 7, MeeGo a Maemo. S podporou starších Windows Mobile se tedy již příliš nepočítá. Ke stažení jsou tyto browsery zdarma z webu společnosti Opera Software.

Byl pro vás článek přínosný?