Hlavní navigace

Operátoři se připravují na celosvětový roaming LTE

26. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © Photo-K - Fotolia.com
Mobilní operátoři po celém světě se připravují na zavádění roamingu datových sítí LTE. A přináší to celou řadu výzev.

„Minulý měsíc jsme byli na Světovém mobilním kongresu a naši zaměstnanci zde aktivně sháněli roamingové partnery, abychom svým zákazníkům mohli nabídnout 4G LTE i na cestách a na oplátku zpřístupnit zákazníkům našich partnerů ze zámoří rychlý internet na naší síti,“ řekl Tom Pica ze společnosti Verizon Wireless. Na počátku příštího roku začne Verizon svým zákazníkům nabízet „roaming LTE v několika zemích včetně Kanady,“ dodal Pica. V Evropě jako první představí roaming LTE příští měsíc TeliaSonera, jež svým dánským zákazníkům umožní přistupovat k internetu LTE ve Švédsku. „Nebyl bych překvapen, kdyby už tento rok přibyli další roamingoví partneři,“ řekl Tommy Ljunggren z TeliaSonera Mobility Services.

Australský operátor Telstra oznámil, že svým zákazníkům umožní roamingové připojení v Hongkongu prostřednictvím společnosti CSL a pracuje na podobných smlouvách v jiných zemích. Problém je v tom, že ne všechna zařízení podporují všechny frekvence LTE. Smartphony typu Samsung Galaxy S4 nebo Sony Xperia Z podporují až šest pásem. Nejpoužívanější jsou frekvence 1800 MHz a 2600 MHz, které pokrývají asi 80 % zemí, v nichž je komerční LTE dostupné – vyskytují se v Evropě, částech Afriky, Asii a Jižní Americe. Tyto dvě frekvence budou podporovány evropskou LTE verzí Galaxy S4, jež se umí také připojit k pásmům 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz a 2100 MHz. Velkou roli bude podle expertů v Evropě hrát pásmo 800 MHz. V USA to není tak jednoduché, jelikož Verizon a AT&T používají dvě rozdílné části pásma 700 MHz, jež nabízí skvělou kvalitu a je nejlepší alternativou. Evropští a asijští operátoři si tak musejí vybrat, ke komu se přikloní.

„Operátoři se musejí rozhodnout, hlavní volba však spočívá na výrobcích zařízení,“ uvedl Ljunggren. Kromě 700 MHz se budou v USA moci k LTE připojovat i zařízení, která podporují spektrum AWS (1700 MHz a 2100 MHz). Spuštění datového roamingu na LTE není podle Martina Guifoyleho z Syniverse Technologies nic jednoduchého. Operátoři se mohou buďto navzájem propojit, nebo využít služeb prostředníka typu Syniverse, který dokáže propojit několik operátorů na jedné platformě. Guifolye to přirovnává k zavádění GSM na počátku devadesátých let. „Každý najednou chtěl mluvit se svými známými i ze zahraničí,“ říká Guifoyle.

Pro operátory je nabízení roamingu LTE potenciálním rizikem. „Operátoři se bojí, že pokud nenastaví správně ceny, roaming LTE bude kanibalizovat na jejich příjmech z hlasového a SMS roamingu,“ řekl Mark Newman ze společnosti Informa Telecoms.

Uživatelé totiž mohou jednoduše přejít na aplikace typu Skype, WhatsApp nebo iMessage, které již nyní kradou operátorům příjmy a na LTE budou fungovat ještě lépe. „Je na nás, abychom nabídli služby, které budou tak dobré, že se jich zákazníci nebudou chtít vzdát,“ uzavírá Ljunggren.

Byl pro vás článek přínosný?