Hlavní navigace

Oracle nabídl autonomní databázi i cloudovou infrastrukturu zdarma

17. 9. 2019

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Organizace všech velikostí, vývojáři, studenti i pedagogové a školitelé mají nově bezplatný přístup k plné funkcionalitě prostředí Autonomous Database a Cloud Infrastructure, ať už jde o samotné výpočetní zdroje, úložiště bloků a objektů nebo vyrovnávání zátěže. S těmito prostředky dostávají vývojáři vše potřebné pro tvorbu kompletních aplikací v prostředí Oracle Cloud.

Oracle ohlásil cloudovou nabídku Cloud Free Tier, jejíž součástí jsou rovněž bezplatné a časově neomezené služby Always Free.  Jsou k dispozici po celém světě, a to pro každého, včetně zákazníků, kteří využívají placených účtů Universal Credit a nových účtů Free Tier.

Vývojáři mohou pro tvorbu aplikací nad Cloud Infrastructure a Autonomous Database používat libovolný programovací jazyk a framework. Mohou rychle začít, není třeba čekat, až bude v jejich vlastním prostředí IT k dispozici podpora pro technologie typu umělé inteligence a strojového učení.

Podniky mohou využít Cloud Free Tier k prototypování, ověřování nových technologií a testování předtím, než do cloudu přesunou své produkční aplikace. Mohou si vyzkoušet funkce robustní infrastruktury určené pro podnikové zákazníky, včetně vyrovnávání zátěže a klonování úložišť.

Studenti se zde seznámí s používáním těchto technologií, což jim umožní se lépe připravit na další profesní kariéru.

Oracle navíc poskytuje sadu bezplatných vývojových nástrojů, takže v prostředí Autonomous Database může tvorba aplikací probíhat velmi rychle. Tyto nástroje zahrnují Application Express (APEX) pro vývoj webových aplikací bez nutnosti psát větší množství kódu, dále SQL Developer Web pro vývoj komunikace mezi uživateli a databází, rozhraní Machine Learning Notebooks a REST poskytují snadný přístup k databázovým datům, umožňují jejich jednoduché publikování a nabízejí ovladače pro oblíbené programovací jazyky.

Sada Cloud Developer Image obsahuje mj. nejnovější nástroje, OCI Software Development Kits (SDKs), databázové konektory a podporuje volbu programovacích jazyků. Se zdroji v rámci  Cloud Infrastructure lze pracovat pomocí konzole, rozhraní REST API, sad SDK nebo automaticky pomocí nástroje Terraform.

Program Free Tier se skládá ze dvou částí:

příloha_ovladnete_sva_data

  • Služby Always Free s neomezeným bezplatným přístupem
  • Služby Free trial, které poskytují bezplatný přístup po dobu 30 dnů a s kredity v hodnotě 300 dolarů. Vyzkoušet si zde lze dodatečné služby i nasazení ve větším měřítku

Always Free zahrnuje vše, co uživatelé potřebují pro vývoj a testování cloudových aplikací: Oracle Autonomous Database, výpočetní prostředky/virtuální stroje (Compute VMs), úložiště svazků bloků, objektů a archivů (Block Volumes, Object, Archive Storage) a vyrovnávání zátěže (Load Balancer).

Konkrétně specifikace je následující:

  • 2 autonomní databáze (Autonomous Data Warehouse nebo Autonomous Transaction Processing), každá s 1 OCPU a 20 GB úložiště
  • 2 Compute VMs, každá s 1/8 OCPU a 1 GB paměti
  • 2 Block Volumes (celkem 100 GB, až 5 záloh)
  • 10 GB Object Storage, 10 GB Archive Storage a 50 000 požadavků API za měsíc
  • 1 Load Balancer, 10 Mb/s šířky pásma
  • 10 TB/měsíc odchozích dat
  • 500 milionů datových bodů pro příjem dat a 1 miliarda datových bodů pro monitorovací službu
  • 1 milion doručovaných oznámení měsíčně a 1 000 e-mailů měsíčně

Byl pro vás článek přínosný?