Hlavní navigace

OS Android: Většina uživatelů stále používá zastaralé verze

20. 9. 2010

Sdílet

Přechod na novější verze operačního systému probíhá u Androidů výrazně pomaleji než u konkurenčních přístrojů iPhone.

Zatímco pro majitele iPhonů a iPodů Touch je nyní dostupný upgrade na iOS 4 a každý vlastník přístroje kompatibilního s iOS může svůj systém aktualizovat dle libosti, uživatelé Androidů to tak jednoduché nemají. Ačkoliv je již delší dobu k dispozici verze 2.2 Froyo, rychlého přijetí se jí příliš zatím nedostává. Apple a Google se totiž velmi liší ve svém přístupu k upgradům mobilních zařízení a tak zatímco každý nově vyrobený iPhone již obsahuje čtvrtou verzi iOS, nové Androidy stále spoléhají na staré verze operačního systému.

Jak moc se oba výše zmíněné systémy liší v rychlosti svého přijetí, nyní ukázal i průzkum reklamní společnosti Chitika. Statistika pro přístroje iPhone a iPod Touch hovoří jasně. Nejnovější verzi operačního systému iOS již používá téměř sedmdesát procent všech sledovaných zařízení a zbytek podílu náleží iOS 3. U Androidů je situace o poznání složitější. Nejnovější verzi Froyo sice využívá 43 % všech uživatelů, o zbylých 57 % se však stále dělí starší verze 1.5, 1.6 a 2.1.

Na obranu Androidu je ovšem slušné připomenout, že se Froyo dostal na trh o něco déle než iOS 4, asi s osmidenním zpožděním. Navíc je velmi obtížné srovnávat aktualizační systémy u iOS a Androidu, Apple a Google používají odlišný aktualizační model a liší se i ve způsobu číslování jednotlivých verzí. Údaje od společnosti Chitika tak spíše reflektují liknavý přístup výrobců nežli samotného Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?