Hlavní navigace

Osobní asistentku s pokročilou umělou inteligencí testuje Facebook

4. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Facebook
Ve snaze držet krok s rostoucí poptávkou po novinkách Facebook tvrdě tlačí na pilu vývoje umělé inteligence. Nyní oznámil významný pokrok při vývoje asistentky ve formě umělé inteligence s označením „M“.

Na rozdíl od ostatních inteligentních systémů oznamujících uživateli stav počasí nebo současnou polohu na mapě bude M schopná plnit složité několikastupňové úkoly. Podle Facebooku dokáže například nakoupit dárek a nechat ho doručit na zvolenou adresu. Zvládne také zakoupit jízdenky nebo rezervovat místo v restauraci.

Umělá inteligence Facebooku je nyní ve fázi vývoje a nabízí veliký příslib. Než však bude schopná zvládat složité úkoly, bude se muset zlepšit ve zpracování jazyka, předpovídání nebo plánování.

„Množství dat, která musíme při zpracovávání našeho Feedu brát v potaz, se každý rok zvyšuje o 50 procent. Naše práce s těmito daty prostě nemůže držet krok,“ tvrdí jeden z inženýrů Facebooku Mike Schroepfer. „Nejlepší způsob, jak toho docílit, by bylo vybudovat systém, který veškerý obsah zredukuje.“

Díky fotografiím videím a brzy také virtuální realitě čelí Facebook neustále rostoucímu množství informací, které lidé vyhledávají. Facebook nyní provádí výzkum soustředěný na rozpoznání obrázků nebo porozumění mluvené řeči. Příští měsíc společnost zveřejní výsledky výzkumu počítačového rozpoznání objektů.

To je přitom velmi složitá výzva. Zatímco lidé totiž vidí například pruhy a jiné tvary, počítač rozpozná pouze pixely. Proto hůře rozlišuje mezi různými obrázky. „Naši výzkumníci pracují na zdokonalení systémů rozpoznávající vzorce v pixelech tak, aby mohly být v rozeznávání fotografií lepší než lidé,“ uvedl Schroepfer.

Podle Facebooku dokáže nová umělá inteligence rozpoznat obrázky o 30 procent rychleji a za využití desetiny dat než předchozí systémy. Do systému navíc zakomponovala systém schopný číst a odpovídat na otázky o krátkých textech. Díky tomu by se uživatelé mohli stroje například zeptat, co se na obrázku nachází.

„Naše pokroky v počítačovém zraku a porozumění mluvené řeči jsou již samy o sobě vzrušující. To pravé nadšení však přijde, až když je spojíte,“ raduje se Schroepfer.

příloha_ovladnete_sva_data

Podle Schroepfera Facebook se v současnosti snaží počítače také naučit prediktivní čtení a plánování. Stroje se tak budou místo jasných instrukcí učit pozorováním.

„Někteří se na to podívají a budou se divit. Vždyť tyto věci dokážou i lidé. To je sice pravda, ale většina z nás nemá vlastního osobního asistenta. V tom spočívá síla služby, jako je M: Můžeme dát každému člověku na světě jeho vlastního osobního asistenta, aby se všichni mohli více soustředit na své úkoly a na věci, které jsou pro ně skutečně důležité.“

Byl pro vás článek přínosný?