Hlavní navigace

Ovládnou 3D baterie trh už příští rok?

9. 11. 2015

Sdílet

 Autor: © virtua73 - Fotolia.com
Li-ionovým bateriím se rodí vážná konkurence. Už příští rok by se mohly na trh dostat 3D baterie s pěti- i vícenásobnou kapacitou.

Minulý týden jsme vás informovali o Lithium–air bateriích, které slibují obrovský nárůst kapacity při zachování příznivé hmotnosti a objemu. Protože ale stále jde o poněkud vzdálenou budoucnost, na trh se pravděpodobně mnohem dříve podívají jiné alternativní technologie -  a tou je třeba zmíněná 3D baterie.  

Do vývoje těchto produktů se pustil start-up Prieto Battery, který pracuje s novými materiály, jež dokáží udržet více lithiových ionů než stávající baterie.

Dalšími jejich výhodami mají být nižší hořlavost, vyšší rychlost nabíjení a také snadná formovatelnost, která umožní jejich využití od malých zařízení typu chytrých hodinek, přes notebooky až třeba po rozměrné solární panely.

Prieto Battery vyvíjí 3D baterie už několik let, v těchto dnech ale získala finanční podporu od investiční společnosti Intel Capital, nezbytnou pro jejich komercializaci. S pomocí Intel Capital by tak Prieto Battery mohla 3D baterie uvést na trh v roce 2017, ve spolupráci s dalším – dosud nejmenovaným – partnerem však možná už v roce příštím.

Baterie od Prieta je zcela přepracovaným modelem běžných li-ionových baterií, jejichž složky jsou uspořádány ve 2D struktuře. Novou trojrozměrnou strukturu lze přitom dle vyjádření firmy vměstnat do stávajícího výrobního procesu, ta chce proto technologii výrobcům licencovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Současné li-ionové baterie fungují díky elektrodám a kapalnému elektrolytu umožňujícímu pohyb nabitých lithiových ionů, které se během nabíjení přesouvají z katody na anodu, při vybíjení opačným směrem a do užívaného zařízení. Tento proces však vede k relativně zdlouhavému nabíjení.

Oproti tomu baterie od Prieta mají elektrody propojené a díky vynechání elektrolytické fáze mají nejen vyšší kapacitu, ale zároveň se rychleji nabíjejí. Prieto věří, že se jejich výrobek podaří brzy uplatnit v praxi, ačkoliv firmu čeká ještě těžký úkol přesvědčit výrobce baterií, že jejich produkt je skutečně lepší než baterie stávající.

Byl pro vás článek přínosný?