Hlavní navigace

Padly iPhone a BlackBerry, přežil Android a Windows Phone 7

17. 3. 2011

Sdílet

Ještě jednou se vraťme k letošní soutěži Pwn2Own. Poněkud ve stínu lámání prohlížečů byly pokusy kompromitovat chytré telefony. Vítězi jsou tentokrát telefony s operačními systémy Microsoftu a Googlu.

Naopak Apple iPhone 4 a RIM BlackBerry 9800 se soutěžícím podařilo úspěšně ovládnout. Stačilo je jen připojit k počítači.

 

Nad iPhonem zvítězili Charlie Miller (ten na Pwn2Own jako první ze soutěžících uspěl letos již počtvrté) a Dion Blazakis – oba nyní pracují pro americkou bezpečnostní společnost Independent Security Evaluators.

Miller uvedl, že v minulých ročnících měl exploit připravený několik měsíců dopředu, nyní však byla situace obtížnější a aby nějaký našli, museli před konferencí pracovat po nocích. Vybrali si totiž zrovna chybu, kterou šlo zneužít jen obtížně. Technické podrobnosti nebyly zveřejněny, ty získá do rukou pouze Tipping Point (HP) jako sponzor soutěže.

Kompromitovat BlackBerry se podařilo skupině, v níž byli mj. i Vincenzo Iozzo, Ralf-Philipp Weinmann – ti na loňském ročníku soutěže již uspěli proti iPhonu 3GS. Také zde bylo prý obtížné vytvořit konkrétní exploit, i když z pohledu účastníků soutěže byly oba úspěšné hacky velmi rychlé a snadné, neboť na ně stačilo několik sekund.

Obě úspěšné skupiny získaly 15 000 dolarů a kompromitované smart phony.

příloha_ovladnete_sva_data

V testu naopak uspěly telefony Samsung Nexus S (Android) a Dell Venue (Windows Phone 7).

 

Byl pro vás článek přínosný?